::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Här finns referat från våra aktiviteter ända från 2011, se längst ner på listan. Här kan du alltså kolla vilka program vi haft under de senaste fem åren
Onsdag 4 februari 2015.
Denna dag berättade professor Fredrik Elgh om arbetet med att utge umeprästen Pehr Stenbergs dagböcker. Stenberg levde mellan åren 1758-1824, och var född i Stöcke i en bondfamilj med 14 barn. Han blev så småningom komminister i Umeå landsförsamling. Fredrik Elgh leder sedan ungefär 5 år tillbaka ett projekt att transkribera de ca 5000 handskrivna sidorna, ett projekt som Fredrik själv beskrev som vansinnigt.
Stenberg ville bli präst men då familjen var fattig gick han själv omkring och tiggde pengar till sina studier, ett slags tidig crowdfunding. Eftersom det var billigast att studera i Åbo ställdes färden dit och han drygade ut sina inkomster med att vara informator i Åbos rika familjer. Studierna avslutades med att han prästvigdes och skrev en avhandling om havtorn. Större delen av sitt liv skrev hand dagböcker, som han senare bearbetade och hade till grund för sitt stora verk ”Petter Stenbergs Lefwernes beskrifning, af honom sjelf författad på dess lediga stunder”. Fredrik Elgh citerade några stycken ur boken bl.a. om prästens tankar när han friade till en majorsdotter i Ånäset Elisabeth Catharina Thurdfjell, och först fick nej, men kunde i alla fall flera år senare gifta sig med henne och de fick 6 barn.
Stenberg var mångsidig och skrev också en ordbok över Umemålet och en avhandling om att fånga skogsfåglar med snaror. Den första delen av levnadsbeskrivningen utkom i slutet på 2014 och man planerar ytterligare 2 delar år 2015 och slutligen en del 2016 om pengarna räcker. Texten kommer ev att läggas ut på webben för forskning. Efter en kort frågestund tackades han med applåder från en mycket intresserad publik.
Onsdag 28 januari 2015.
Docenten i neurovetenskap Carl-Johan Olsson var dagens föredragshållare och han hade som rubrik: ”Att hålla hjärnan i trim”. Detta ämne väckte tydligen ett mycket stort intresse för Vasakyrkan var fylld med omkring 400 intresserade medlemmar, vilket troligen är nytt deltagarrekord under föreningens 23-åriga tid. Carl-Johan Olsson bedriver hjärnforskningen inom Umeå center for Functional Brain imaging UFBI som etablerades redan 2001 av bl.a. Lars Nyberg och Roland Johansson. Den huvudsakliga tekniken som används är funktionell magnetkamerateknik (MRI, ger tredimensionella bilder av hjärnan) men nyligen har man börjat använda en PET/CT med cyklotron. Med magnetkamerans hjälp kan man mäta tjockleken på hjärnans yttre skikt och sedan korreleras detta med andra mått, t.ex. beteendet. Man kartlägger den åldrande hjärnan, och man har funnit att det händer något som förändrar och minskar hjärnan kapacitet.
Frågan som Carl-Johan ställde var om vi kan göra något för att bevara hjärnans kapacitet. Och här gav han ett positivt besked. Genom samarbete med BETULA-projektet som sedan 1988 följt totalt 4500 västerbottningars utveckling av minnet, har man fått ett stort jämförelsematerial. Minnet är rätt stabilt fram till 60 år. Han gav tre tips hur man kan behålla hjärnkapaciteten: kognitiv träning, fysisk aktivitet och rätt diet. Genom minnesträning förbättrar man minnet inte bara för stunden utan resultaten kan bli bestående. Med ökad kondition så ökar också hjärnfunktionen. Ett hjärnorgan som heter hippocampus har betydelse för korttidsminnet och man kan påverka det med fysisk träning. Genom mätningar har man konstaterat att efter 6 månaders träning så avstannar krympningen av hippocampus och efter 12 månader så ökar volymen igen. Efter en kort frågestund avtackades Carl-Johan Olsson med applåder och blommor.
Onsdag 21 januari 2015.
Vi inledde vårterminen denna dag och startade traditionsenligt med ett musikprogram i Vasakyrkan. En stor publik av seniorer fick efter den sedvanliga fikatimmen njuta av sång och musik av operasångare Helge Lannerbäck, som ackompanjerades av Bengt Ström på flygel. Dagens program hade fått titeln Bellman och hans vänner och Helge introducerade publiken först i den tidsmiljö som rådde under senare hälften av 1700-talet. Stockholm betraktades då som Europas smutsigaste stad.
Som första sång framfördes den kanske mest bekanta, nämligen ”Gubben Noach”. Helge presenterade före de olika sångerna det stora galleri av olika människor som finns i de två sångböckerna från 1790 Fredmans epistlar och Fredmans sånger. Ulla Winblad, både nymf och prästinna finns i sångerna ”Ulla min Ulla säj får jag dig bjuda”, samt ”Liksom en Herdinna högtidsklädd”. I epistel nr 45 ”Tjenare Mollberg hur är det fatt” beskrivs bland annat Polens tragiska historia och slagsmålet på krogen Rostock. Som avslutning framförde duon de två välkända och finstämda sångerna nr 31 ”Opp Amaryllis” och 32 ”Träd fram du Nattens Gud”. Trots att den senare sången har många namn på gudar från den grekiska mytologin kan man ana att det är naturen kring Djurgården och Haga som beskrivs.
*********************************************************************************
PROGRAM 2014
Onsdag 17 december 2014.
Vasakyrkan var så gott som fylld vid Aktiva Seniorers traditionsenliga terminsavslutning. Pastor Zenitha Olsson inledde med en kort julbetraktelse. Liksom för 2 och 5 år sedan framförde Musikal-akademien vid Strömbäcks folkhögskola delar av sin julkonsert. Under Johanna Edlunds entusiastiska och skickliga ledning bjöd de 18 studenterna från första årskursen på en mycket varierad repertoar, där svenska julklassiker varvades med kända stycken ur musikaler, m.m. Kören inledde genom att längs mittgången till förinspelad musik framföra sånger från bl.a. musikalen My Fair Lady m.m.
Att man redan lärt sig utstrålning och vikten av bra publikkontakt märktes, och att sång och musik ger stor glädje såg man i deras ansiktsuttryck. Programmet omväxlade mellan körsång, deklamation och danser. Genom stående ovationer visade åhörarna sin stora uppskattning. En kollekt till det planerade Hjältarnas hus i Umeå inbringade 8 500 kronor. Före konserten bjöd föreningen på adventskaffe i Vasakyrkans cafédel.
Onsdag 10 december 2014.
Seniorers onsdagsmöten i Vasakyrkan fortsätter att locka stor publik med olika typer av program. Senast var det ett musikprogram under en timme med Anna Lena Kanon trio, som förutom Anna Lena består av Ange Turell på gitarr och Sune Wiklund på bas. Trion bjöd under en timme på ett omväxlande program och öppnade med Fly me to the moon och Over the rainbow, två kända evergreens. Programmet gav också utrymme till flera soloinslag av Ange och Sune som visade vilka skickliga musiker de är.
Därefter följde tre sånger av Anna Lena från Musikalen My Fair Lady, som alla tycktes känna igen. Ange och Anna Lena sjöng också tillsammans några bitar innan det var dags för slutnumret: I´ve got you under my skin av Cole Porter.
Onsdag 3 december 2014.
Aktiva Seniorers onsdagsmöten i Vasakyrkan fortsätter att locka många medlemmar till några timmars trevlig samvaro. Under första timmen serverades kaffe och fikabröd för en mycket billig penning och då har man tillfälle att träffa andra medlemmar. Inför en stor publik på ca 300 medlemmar, hälsade sedan ordföranden Willy Brändström välkommen till dagens program som var modevisning med rubriken Glitter och Glamour. Eeva Sjöström från Modefirman Eeva af Umeå och Jakob Karlsson från Owes herrmodevar ansvariga för den knappt timslånga modevisningen. 3 manliga och 7 kvinnliga medlemmar från föreningen ställde upp som modeller och gick längs den tillfälliga Catwalken i sakta mak, så publiken hade möjligheter att på nära håll se detaljer i utförande och även känna på tygerna.
Kvinnornas kläder gick i många kulörer, och en liten mörkare kjol eller byxa matchades med färgstarka toppar och jackor. Riktigt glamour blev det när modellerna kom in i toppar som riktigt glittrade. Männen visade upp klassiska kostymer i mörka färger men med en fluga eller slips i färg. Till sist kom alla mannekängerna in samtidigt inklusive Eeva Sjöström och Jakob Karlsson och den stora publiken tackade dem med en varm applåd
Onsdag 26 november 2014.
Det är tätt mellan författarbesöken i Umeå just nu. Biblioteken, bokhandlarna och föreningarna inbjuder till möten med olika författare. Medlemmar i Aktiva Seniorer har fått lyssna till professorn och författaren Sverker Sörlin. Med anledning av att hans senaste bok Rädslan för svaghet utkom i oktober medverkade han nyligen i Umeå vid olika tillfällen för att presentera sin bok. Boken grundar sig på hans egen sjukdom gikt, som han haft sedan slutat av 1990-talet och ger en svår återkommande smärta men med långa uppehåll. Från 2006 började han skriva sin egen smärtjournal men trodde inte att han skulle behöva skriva denna bok. Boken ändrade karaktär under tiden och han mediterar över tillvaron och tar också upp existentiella problem.
Han nämnde frågan hur man skall beskriva olika grader av smärta och att man ofta möts av misstänksamhet av vänner och anhöriga. Vid sin vistelse vid Princeton University fann han att många av de forskare som verkat där drabbats på något sätt av egen eller andras sjukdom med smärtor, bl.a. Albert Einstein, som vårdade sin sjuka syster. Sverker läste olika stycken ur sin bok och särskild hans mormors sjukjournaler från Umedalens sjukhus berörde åhörarna djupt. Kostråd mot sjukdomar har alltid funnits med de har alltid växlat under tidernas lopp. Ett råd för smärtlindring som han delgav åhörarna var att skratta mycket genom att se på gamla bröderna Marx-filmer. Då glömmer man bort det onda.
Onsdag 19 november 2014.
Denna dag besöktes Aktiva Seniorer av arkitekt Sören Burman som inför nära 300 åhörare berättade några fascinerande och roliga historier från tiden omkring 1965-1985. Sören kom till Umeå 1965 som nyexaminerad arkitekt och fick insyn i den tidens stadsbyggnadsproblem både som vice stadsarkitekt och anställd på den privata marknaden som projekterande arkitekt. De första åren i Umeå fick han lägga ned mycket arbete på att planera nya bostadsområden p.g.a. universitetets expansion och härav följande behov av bostäder.
Den första historien beskrev hur den tidens fastighetsägare genom en överdådig fest med musik, drinkar och bastubad försökte få stadens myndigheter att tillmötesgå hans byggnadsplaner. En ännu dråpligare historia var när han räddade en av stadens rika damer, som av någon anledning hade trillat i en container med bara benen synliga. Efter den räddningsaktionen blev Sören Burman både kallad en sann gentleman och fick lägga bort titlarna med den fina damen. Och sist en historia om ett besök från stadens vänort Petrozavodsk, då stadens ledande politiker fick ställa upp på många olika sätt för att tillfredställa de ryska gästernas förväntningar både med studiebesök och med det obligatoriska skålandet på kvällarna.
Föredraget illustrerades med egna teckningar, som förhöjde det humoristiska i berättelserna. Det var många igenkännande nickar och glada skratt och föredraget avslutades med en lång, rungande applåd.
Onsdag 12 november 2014.
Medlemmarna fick lyssna till professorn i medicinsk teknik Anders Eklund, som höll föredrag med den spännande rubriken: Högtryck i hjärnan sätter stopp för resor till Mars. Anders är utbildad civilingenjör men intresserade sig även för medicin och har inriktat sig på att utveckla tekniken inom neurovetenskapen och oftalmologi. Med bilder visade han att trycket i hjärnan växlar och påverkar hur stora vätskesamlingarna kan bli där. Han visade hur man med en shunt kan leda bort övertalig vätska från hjärnan. Anders har utvecklat mätinstrument och infusionsteknik för att i tid försöka hitta lösningar på problemet.
Ett problem med ögonen hos austronater efter långa tider i rymden har gjort att Anders inkopplats av NASA för att se om dessa problem beror på tryckändringar i hjärna. Om så skulle vara fallet är detta förklaringen på dagens rubrik, att det inte blir några resor till Mars pga högtrycket i hjärnan. Att intresset för detta ämne är stort vittnade den fulltaliga publiken i Vasakyrkan och efter en kort frågestund fick Anders Eklund en stor applåd för dagens intressanta föredrag.
Onsdag 29 oktober 2014.
Medlemmarna fick denna dag lyssna till professorn i nordiska språk Lars-Erik Edlund, som höll föredrag med rubriken Orden och namnen berättar historia. Att intresset för detta ämne är stort vittnade den stora publiken i Vasakyrkan.
Lars-Eriks ämne är omfattande och mångfacetterat och han koncentrerade sitt föredrag till dialekter och ortsnamn. Orden har sin egen historia och betydelsen av samma ord har ändrats under dess flera hundra år långa historia. Genom att visa kartor kunde åhörarna se vilken utbredning de olika orden för flicka har, t.ex. stinta, jänta eller kulla. Han nämnde också ord som bara fanns i Västerbotten och var mycket beskrivande, t.ex. storbjuden, dagvill eller dyngdryg. Lars Erik beskrev också hur han gått tillväga för att förklara betydelsen av ortsnamnet Valto i Ångermanland. Många fantasifulla namn har man gett olika nybyggen i länet, t.ex. Ensamheten, Verksamheten eller Friheten. En del platser fick namn genom att man vände baklänges på en viss persons namn i trakten, t.ex. Nirak, som var nybyggarens dotter Karin.
Lars-Erik Edlund nämnde många fler exempel på roliga ortsnamn, och de närvarande tackade Lars-Erik med en stor applåd.
Onsdag 22 oktober 2014.
Umeå.
Trettiotalet medlemmar har besökte Guitars – The Museum, förlagt till före detta Vasaskolan, ett unikt museum med 350 elgitarrer från i huvudsak 1950- och 1960-talen, 100 förstärkare, ett mindre antal elbasar och annat med koppling till elgitarrens historia. Allt har samlats in av bröderna Mikael och Samuel Åhdén. Lokalerna är ombyggda med effektiv design för exponering av alla instrument och tillhörande utrustning. Guide var Mikael Åhdén, som på ett mycket inlevelsefullt och humoristiskt sätt beskrev elgitarrens historia och utveckling och åskådliggjorde detta med instrument från Fender, Gibson och Mosrite i de vackra montrarna. Mikael ansåg att en Gibson Les Paul Standard, som Eric Clapton spelat på, är pärlan i museet. Besökarna fick också lära sig hur en Fender med B-Bender var konstruerad och hur den kunde låta.
Besöket avslutades med lunch på Guitars – Bar & Restaurant.
Onsdag 15 oktober 2014.
Vid vår sammankomst i Vasakyrkan denna dag medverkade Karin Ferry. Hon är en av pionjärerna i arbetet med att återuppliva traditionen med det muntliga berättandet. Redan 2005 tog hon initiativet till Berättarnät Norr och är dess ordförande; var också ordförande i riksorganisationen Berättarnätet Sverige 2008/2009. Hon deltog 2008 under 16 veckor i berättarutbildning vid The International School of Storytelling på Emerson College i England, den äldsta berättarutbildningen av sitt slag där man undervisas i och praktiserar berättarskicklighet.
Trots denna gedigna utbildning är tant Erika Persson i Medelpad hennes största förebild som berättare fastän Karin har träffat många mästerberättare från stora delar av världen. Karin har också arbetat för att väcka intresse för BerättarSlam, som är en tävling för att kora den bästa berättaren, och hon vann själv det första SM 2005. Allt som Karin berättade var självupplevt och hon hade plockat fram några riktiga gobitar från livet till dagens aktivitet.
Hon visade prov på sin skicklighet som berättare genom små gester, grimaser, speciella tonfall och inte att förglömma pauser och låta tystnaden tala. Här kan bara nämnas berättelserna om steppuppvisningen för sina elever på Dragonskolan, vad som kunde hända då hon var barnvakt i Tärnaby eller den avslutande berättelsen om hur hon i Köpenhamn var på den sista loppcirkusen i Europa. Medlemmarna i Aktiva Seniorer uppskattade berättelserna med en varm applåd och kunde lämna Vasakyrkan med ett stort leende på läpparna.
Onsdag 8 oktober 2014.
Som vanligt på onsdagseftermiddagarna var det en stor skara medlemmar som kommit till Vasakyrkan. Dagens program hade den mycket lämpliga rubriken ” Musik i Lövfällningen”. Det var duon Richard Öberg på piano och Kristen Jansen Brodin på flöjt som under drygt 1 timme spelade klassisk musik. Kristen presenterade programmet där alla de stora mästarna som Mozart, Bach och Chopin var representerade. Men även några ”levande” kompositörer” som David Amram, John Rutter och pianisten själv Richard Öberg var representerade.
Den kända folksången Red River Valley spelades som tema med variationer och lockade fram många igenkännande leenden. Musiken fick i övrigt ”tala för sig själv” som Kristen uttryckte det, och publiken uppskattade framförandet mycket så efter sista numret Suite Antique av J Rutter blev det stående ovationer.
Onsdag 1 oktober 2014
Denna dag gjordes en heldagsutflykt med buss med Fjällräven Arena i Örnsköldsvik som första mål. Där fick deltagarna med Nicke Andersson som kunnig guide besöka denna moderna ishockeyarena. Här finns möjligheter att snabbt bygga om så att arenan anpassas till bl.a. stora musicaler, världsartister eller Melodifestivalen. C:a 50 heltidsanställda samt över hundra frivilliga ser till att allt fungerar under matcher och övriga arrangemang.
Efter lunch på Arenans restaurang fortsatte gruppen till kvarteret Arken och Hans Hedberg museum. Där berättade Helen Östmar-Rosdahl att museet öppnades 1998. Hans Hedberg verkade mest i Frankrike och blev en internationellt etablerad och erkänd konstnär. Han började med måleriet som konstform men efter ett besök på Capri kom han i kontakt med keramiken, och han utvecklade denna konstform och brände sin keramik efter egna idéer, och han inriktade sig på ytan på glasyrerna och där framträdde hans tydliga egenart som konstnär. Han är särskild berömd för sina frukter och ägg i olika storlekar.
Under besöket på Varvsberget kunde deltagarna se på utsikten över Örnsköldsvik, och även stadens nya höghus Ting1.
I det vackra höstvädret fortsatte resan norrut, där dagen avslutades med fika på Bruksgodset i Banafjäl. Där berättade keramikern Anna Karin Rask-Nygren på ett humoristiskt sätt om sin verksamhet med både keramikverkstad, kafé och olika program som hon ordnar på detta trivsamma ställe. Under hemresan informerade reseledaren Dag Magnusson om höstens program i föreningen Aktiva Seniorer.
Onsdag 24 september 2014
Denna dag informerade Christer Nederstedt om planerna på att bygga ett hus där familjen kan bo medan deras sjuka barn vårdas på Universitetssjukhuset. Initiativet kommer från Barncancerfonden Norra som 2010 startade arbetet för att huset skulle bli verklighet. Hösten 2013 hade idéarbetet kommit så långt att en särskild förening bildades för att föra detaljarbetet vidare. Föreningen heter passande nog Hjältarnas hus och i föreningen pågår i dag arbetet med att, i samarbete med landstinget, starta husbygget samt att i egen regi samla medel till framför allt inredning och framtida verksamhet i huset.
Föreningen Hjältarnas hus kommer, när huset står färdigt, vilket förhoppningsvis bara är ett par år bort, att som arrendator för landstinget sköta driften av huset.
Visionen är att erbjuda ett Hjältarnas hus med boende för drabbade familjer i norra Sverige, för att tillsammans ge familjerna en lättare vardag mitt i allt det tunga. Namnet Hjältarnas hus kommer från en förälder som själv har erfarenhet av ett svårt sjukt barn och veckovisa behandlingar vid Norrlands universitetssjukhus.
En del kan ha upp till 70 mil till Norrlands universitetssjukhus i regionen, vilket innebär att familjer måste splittras om ett barn blir långvarigt sjuk. Alla mår bättre om man får vara tillsammans i en svår situation och i en miljö som inte är en sjukhussal, ett tillfälligt hem nära sjukhuset, där man kan laga mat, ha fredagsmys och ta emot släktingar och vänner, någonstans där man kan ha en så fungerande vardag som möjligt. Byggnaden planeras innehålla plats för c:a 14 familjer samtidigt. Det är inte enbart familjer med cancersjuka barn som skall få bo här, diagnosen spelar ingen roll.
Onsdag 17 september 2014
Föreningen inledde höstterminen och startade traditionsenligt med ett musikprogram i Vasakyrkan. Drygt 200 seniorer fick efter den sedvanliga fikatimmen njuta av sång och musik av septetten Swingin´ Grandpas. Som namnet säger består gruppen av sju musikälskande mor- och farföräldrar som rätt så nyligen blivna friherrar, d.v.s. pensionärer. De kunde skryta med sammanlagt ett 60-tal barnbarn. För ca 50 år sedan kände ingen någon annan i gruppen men nu har man spelat ihop omkring 5 år. Gruppen samlas för social samvaro och repetitioner och har övat in en ansenlig repertoar med 2/3 från 1930-talet och tidigare. Nu bjöd man på en timmes huvudsakligen lugna jazzlåtar med Ove Granberg som presentatör, gitarrist och sångare. Övriga medlemmar i gruppen var denna dag Håkan Ekblom, Sture Holmström, Dennis Karlsson, Kjell Broberg, Roland Olsson och Göran Nordström.
Många kända låtar spelades, som exempel kan här bara nämnas Basin Street Blues, Pennies from Heaven och All of Me. Som slutnummer spelades Some of These Days, där publiken sjöng med men med texten till En sockerbagare här bor i staden. Föreningens ordförande Willy Brändström och vice Marianne Löfstedt tackade slutligen gruppen med blommor för en trevlig eftermiddag.
Onsdag 21 maj 2014
Det var en stor skara medlemmar i Aktiva Seniorer som först samlades för gemensamt fika i Vasakyrkan. Det var vårterminens sista program, och för det stod Birgit Lindberg på flygel, Anders Färdal på gitarr och Jan Östlund på bas. Trion började med Sakta vi gå genom stan, som Birgit förklarade var en låt från 1930-talet som Nat King Cole gjorde populär 1951 innan Monica Zetterholm gjorde sin version i början av 60-talet med text av Beppe Wolgers.
Förutom låtar av Gershwin m.fl. spelade trion några egna kompositioner, den finstämda Tango Brigitte samt Most of all, där Birgit Lindberg är kompositör. Anders Färdals komposition var en långsam ballad med titeln September ends in Cyprus. Under drygt en timme spelade och småpratade den samspelta trion, som avtackades med blommor och livliga applåder, som resulterade i extranumret Stardust
Onsdag 14 maj 2014
Vid Aktiva Seniorers sammankomst i Vasakyrkan denna dag var VD för Visit Umeå AB Anna Wikholm-Kjellberg dagens föredrags-hållare. Hon berättade bl.a. att bolaget är nybildat och ägs av Umeå kommun till 28 % och resten i lika delar av Umeå C och Destination Umeå. Uppgiften är att skapa en tillväxt för Umeå på olika sätt. Man har satt upp olika mål, t.ex. att öka omsättningen avseende turism från 1 miljard till 2 miljarder till år 2020. Dessutom skall Umeå samtidigt komma upp till en 5:e plats på listan över landets bästa evenemangsstäder. Hon förklarade sedan hur dessa mål skall uppnås genom att sätta fokus på idrott, hälsa och rekreation, natur, kultur och shopping.
Resultaten kan redan avläsas bl.a. på antalet hotellnätter som ökat under januari-mars med 10-22 % i jmf med 2013. Hon har också märkt att det är lättare att få stora konferenser till Umeå. Goda kommunikationer både med flyg, tåg och färja är också viktiga faktorer för att öka tillväxten. Anna Wikholm-Kjellberg hade alltså mycket positivt att berätta och kulturhuvudstadsåret bidrar just nu till den positiva utvecklingen.
Onsdag 7 maj 2014 Aktiva Seniorer gjorde denna dag en bussresa till Skellefteå. Första stoppet var på anrika Stiftsgården, där det serverades lunch i den pampiga prästgården, som under flera hundra år varit bostad för kyrkoherdarna i Skellefteå landsförsamling. Sedan 50 år är det Stiftsgård för Luleå stift och här bedrivs en omfattande kursverksamhet.
Efter lunchen vandrade deltagarna till landsförsamlingens kyrka från 1799. Prosten Lars Jonsson berättade om kyrkans historia. Här har funnits kyrkor från 1300-talet som var av trä. Prosten berättade särskilt om kyrkans förnämsta prydnad, den s.k. Skellefteåmadonnan troligen från 1100-talet och skuren i valnöt. Även altarskåpet från 1400-talet var mycket sevärt.
Dagen fortsatte sedan med busstur genom kyrkstaden till stadsdelen Älvslunda, där man nyligen byggt flervåningshus i trä och en gång- och cykelbro i trä över skellefteåälven. Dagen avslutade med att deltaga i programmet för Aktiva Seniorer i Skellefteå. På Campus berättade Per Olof Marklund om ”Skellefteå – trästaden”. Här invigdes Träteknik Centrums lokaler 1982 som nu har samarbete med Luleå tekniska universitetet. Forskningen har inriktats på fasader, stommaterial och massiva träbjälklag i flervåningshus. Man forskar även på energieffektivare träbaserade produkter som fönster, ytterdörrar och träfasader.
Willy Brändström överlämnade till sist en bokgåva till skellefteåföreningen som tack för en trevlig dag. Gunda Johansson, ordförande i skellefteåföreningen, mottog gåvan.
Onsdag 23 april 2014.
Aktiva Seniorer besökte Västerbottens Museum i Umeå. Vid entrén delades deltagarna in i mindre grupper och erbjöds att besöka några av de sju olika utställningar, som nu visas på museet. På varje station fanns det olika guider som berättade om de olika utställningarna. Mikael Armstrand, Ingrid Sjödin, Magdalena Paulsson, Lina Sandgren och Therese Wagenius m.fl. fanns tillhands och berättade och svarade var och en på frågor inom sina områden. Särskilt stort intresse rönte utställningen Resenärens blick, där inlånade verk från Nationalmuseum visades tillsammans med tavlor av Västerbottens konstnärer. Här visades kända verk av bl.a. Anders Zorn, Carl Wilhelmsson och C M Lindqvist.
Två nyproducerade utställningar visades också. Rock art in Sápmi visade hällbilder – en mångtusenårig bildtradition som gav en inblick i stenåldersmänniskans föreställningsvärld. På utställningen Liv i Västerbotten fanns Sune Jonssons dokumentära arbeten om människor och miljöer på landsbygden för 50 år sedan. En uppföljning 2013 av Tom Juslin visade hur livet har förändrats med många positiva inslag. I fotoarkivet informerades samtidigt om de miljoner foton som där finns arkiverade och på Bio Abelli visades en film som beskrev Umeå 1949-75.
Dagens visningar lockar förhoppningsvis till fler besök då deltagarna kan fördjupa sig mera i de olika utställningarna.
Onsdag 16 april 2014.
Att modevisningar är populärt visade sig med all tydlighet då Aktiva Seniorer inbjöd till möte. Vice ordförande Marianne Löfstedt kunde hälsa en stor publik välkommen till den tredje modevisningen på 13 månader. Cirka 300 medlemmar var bänkade i Vasakyrkan då dagens program började. Eeva Sjöström från Modefirman Eeva af Umeå på Rådhusesplanaden 7 A och Jakob Karlsson från Owes Herrmode på Kronoskogsvägen 83 var ansvariga för den timslånga modevisningen. Eeva och Jakob var också konferencierer och kommenterade de nya modetrenderna på ett kunnigt och trevligt sätt.
Nio manliga och kvinnliga medlemmar från föreningen ställde upp som modeller och gick längs den tillfälliga Catwalken flera varv, så publiken hade möjligheter att på nära håll se detaljer i utförande och även känna på tygerna. Kvinnornas kläder gick i många kulörer, och en färgstark scarf matchade ofta toppar och jackor. Även om den kvinnliga publiken var i stor majoritet fanns det också mycket för den maskulina delen att titta på. Före visningen passade många medlemmar på att vid en kopp kaffe träffa andra vänner i den livaktiga föreningen.
Modeller var Berith Boström, Kerstin Karlsson, Karin Larsson, Anne Christine Löfgren, Marianne Löfstedt, Anders Boman, Karl Gustav Nordlund, Rolf Olsson samt Kristian Rönström,
Onsdag 9 april 2014 .
Vid dagens sammankomst var Eleanor Bodel dagens föredragshållare och hade som rubrik: Det skall var kul att vara senior. Det var omkring år 2000 som Eleanor anställdes av Umeå kommun för att försöka samordna och öka kulturutbudet för seniorer. På den tiden fanns det inte så många aktiviteter för de äldre och Eleanor försökte kartlägga behovet genom att fråga enhetschefer på äldreboende och pensionärsklubbar och fick ungefär lika svar: bingo och dragspel. Men från de aktiva pensionärerna fick hon lite annorlunda svar.
Med den erfarenheten i bagaget började hon bygga upp en verksamhet som nu kallas Umeåmodellen, Kultur för seniorer – Kultur och hälsa. Sedan tio år tillbaka genomförs årligen omkring 7000 arrangemang riktade till seniorer. Studieförbunden och pensionärsföreningar är viktiga aktörer. Som exempel nämnde hon att körer bildas på olika områden som både sjunger för sig själv men även ger konserter för andra.
Särskild stolt var hon över Generationskören som bara på några år har vuxit till över 300 sångare som har rock´n roll som sin speciella nisch. En stor sommarpicknick genomförs varje sommar i Döbelns park med kända artister som underhåller. Hon uppmanade den intresserade publiken att se till att ha roligt. Till sist avtackades Eleanor Bodel med applåder och blommor.
Onsdag 2 april 2014 .
Vid dagens sammankomst i Vasakyrkan var professorn i informatik Eva Lindh-Waterworth dagens föredragshållare och hade som rubrik: Varför ska seniorer använda ny teknik – vad är nyttan.
Eva började med att tydligt framhålla att det är ni åhörare som är experter på att vara seniorer och det är ni som skall utveckla tekniken på de äldres villkor. Hennes forskning inriktar sig på hur de äldre skall öka livskvaliteten genom att använda ny teknik. Med rätt utnyttjande av tekniken blir fördelarna för de äldre bl.a. att kunna skapa mer social kontakt, bli fullvärdiga medlemmar i dagens samhälle samt skapa känslan av delaktighet.
Britt redogjorde sedan för några projekt som drivs av universitetet. I projektet AGNES har man utvecklat datorn med ett inbyggt trygghetssystem, som skall kunna ge signaler om någon olycka inträffar i hemmet. Ett annat intressant projekt är ELF@Home, som utvecklar ett träningsprogram för att förenkla den fysiska träningen i hemmet och ge individuella förslag om lämpliga aktiviteter alltefter personens dagsaktuella kondition. Onormala värden på t.ex. blodtryck skall också kunna vidarebefordras till vårdcentraler direkt via tekniken. Ett tredje projekt i Åsele är IT för seniorer, som just startat och där deltagarna själva bestämmer vad de vill kunna mer om, t.ex. läsplattor, Twitter eller iPpod.
Den stora publiken vittnade om att det finns ett ökande intresse för dessa frågor, och Eva Lindh-Waterworth tackades med applåder och blommor.
Onsdag 26 mars 2014 .
Denna dag besökte en grupp Aktiva Seniorer Umevatoriet, Umeås observatorium på Umestan.
Varför lyser stjärnorna? Kan man se andra galaxer? Hur kallt är det på månen? Många frågor väcks när man tittar på stjärnhimlen, och svar på de flesta frågor gav observatoriets expert Marianne Eik. Inne i planetariet fick deltagarna se en konstgjord stjärnhimmel, där man med modern teknik kunde förstora stjärnor på 1000-tals ljusårs avstånd och ännu längre bort. Bilderna bygger på fotografier tagna av en kamera i rymden och genom en ofattbar förstoringsteknik kunde deltagarna nästan förpassa sig in i nebulosornas gasmoln. Färden gick till slut till universums yttersta gränser och vad som finns därefter kan man bara gissa. En rymdfarkost ute i rymden visades också.
Umevatoriet är ämnad att öka intresset hos ungdomar att bli intresserade av matematik och rymden, och här visade Anna-Lena Sahlman de pedagogiska hjälpmedel som används för att stimulera barn och ungdom i olika åldrar att på ett lekfullt sätt få insikt i matematikens underbara värld. Deltagarna fick själva pröva på att lösa olika problem och många insåg att de inte är bättre än en femteklassare.
Onsdag 19 mars 2014 .
Vid vår föreningsstämma fick föreningen 3 nya styrelseledamöter, nämligen Britta Erixon-Enfält, Anders Boman och Karl Gustav Nordlund. De ersätter Kristian Rönström, Berndt Bregmo och Ann-Christine Löfgren, som varit styrelseledamöter i två år och nu avtackades med blommor. Styrelsen består i övrigt av ordförande Willy Brändström, vice ordförande Marianne Löfstedt, ledamöterna Berith Boström, Birgitta Hägglund, Dag Magnusson och kassör Sigurd Nygren.
Av verksamhetsberättelsen framgick att 21 olika aktiviteter genomförts, varav 6 musikprogram och 1 studiebesök. Antalet medlemmar har minskat något och är nu 652, men tillströmningen av medlemmar på mötena har varit strålande. Besöken på föreningens hemsida har ökat med 45 %.
Efter föreningsstämman underhöll Christer Jilder med sång till eget gitarrackompanjemang. Han började med Polarn Per av Cornelis Vreesvijk, fortsatte med tre kärlekssånger av Taube, Adolphson och Vreesvijk. Christer avslutade sedan med en finstämd egen visa Fånga dagen. Ann-Christine Löfgren tackade Christer för ett trevligt sångprogram.
Onsdag 26 februari 2014
Denna dag var landshövding Magdalena Andersson dagens föredragshållare. Rubriken var: Intryck och upplevelser från det första året i Västerbottens län. Hon började med en kort beskrivning av livet före Västerbottenstiden: född i Värmland men uppväxt i Jönköping, en stad med många likheter med Umeå, t.ex många frikyrkor. Sedan arbete i många år inom det privata näringslivet och industrin. Hon blev tidigt intresserad av politik och var bl.a. ordförande i socialnämnden i Jönköping. Till riksdagen kom hon 2003 och arbetade både i socialutskottet och senare i civilutskottet, i det senare utskottet handlade det mycket om att bereda nya lagar på olika områden.
Därefter gjorde landshövdingen en resa genom Västerbotten, där hon med sin skarpa blick funnit många positiva sidor av utvecklingen, både i de små kommunerna och Umeå. Ett bra exempel var Gafsele som hon besökt, en ort med 150 innevånare och 11 nationaliteter. Hon berömde de små kommuner som tar emot ensamstående flyktingar. Som landshövding har hon också många svåra ärenden att avgöra på länsstyrelsen, t.ex. renägarnas intressen kontra vargarnas överlevnad, gruvornas exploatering av värdefull natur skall vägas mot riksintresse och det lokala intresset.
Som landshövding träffar hon många gäster och har då mycket att berätta om det unika med Västerbotten: litteraturen, maten, idrotten, skogen, vattnet, kulturen och mycket annat. Landshövding Magdalena Andersson tackades slutligen med en lång applåd och med blommor. Antalet besökande var c:a 170.
Onsdag 19 februari 2014
Som vanligt på onsdagseftermiddagarna var det en stor skara medlemmar i Aktiva Seniorer som först samlades för en timmes gemensamt fika i Vasakyrkan. Sedan svängde det ordentligt när musikgruppen Patina underhöll. Orkestern består av många kända musiker: Dick Grubbström piano, Sten Öberg trummor, Torbjörn Ackelind bas och Anders Perstrand gitarr och sång. Gruppen kompletterades för dagen med jazzsångerskan Anna Lena Kanon. Anna Lena sjöng flera gamla schlager och evergreens som uppskattades mycket av åhörarna, det blev något av en nostalgisk tripp. Under en timme underhöll Patina med ett härligt program och inbjöd också publiken till allsång. Patina avtackades med blommor och livliga applåder av 210 medlemmar som mött upp.
Onsdag 12 februari 2014
Vid vår sammankomst i Vasakyrkan denna dag måste föreläsaren lämna återbud samma dag pga famljeförhållanden. Det är inte ofta det har hänt i denna förening. Några styrelseledamöter fattade ett snabbt beslut att ändå erbjuda alla medlemmar den sedvanliga timmen för fika. Trots att föreningen inte hade något program så kom det över 100 kaffegäster till Vasakyrkan.
Huvudansvariga för kaffet denna dag var från styrelsen Anne Christine Löfgren och Dag Magnusson. Dessutom var Vasakyrkans personal och ytterligare några styrelseledamöter engagerade. Medlemmarna uttryckte sin uppskattning över att fikatimmen genomfördes som vanligt, då den ger tillfälle till en stunds samvaro under enkla former.
Onsdag 5 februari 2014
Vid detta möte var Inger Ljung Olsson, känd TV-profil, dagens föreläsare. Inger började berätta om att ett nyligen sänt Go´kväll haft 830 000 tv-tittare, men fastän Vasakyrkan var så gott som fullsattvar det endast 0,04 % av den summan som fick lyssna till Inger under en trevlig och rolig timme (=325 medlemmar). Hennes journalistiska bana började 1991, då hon skrev en kritisk recension av ett tv-program av Lasse Holmqvist. Detta resulterade i att hon senare blev anställd av Lasse i den nystartade TV-kanalen Öresundskanalen, där Lasse blev en förebild för Inger i hennes fortsatta arbete som journalist i TV.
För ca 10 år sen kom hon till TV i Umeå och började där i programmen Västerbottensnytt och Eftersnack. 2011 började hon med Go´kväll där hon är en av fyra programledare. Här har hon gjort 180 program och intervjuat omkring 200 gäster. Inger berättade många roliga och trevliga minnen från kända gäster hon haft: Sven Wollter, Leif G. W. Persson, Tomas Ledin och Peter Stormare bara för att nämna några. Programmet har nu sänts i 16 år och produceras i Umeå sedan 2007. Ingers skånska dialekt retar alltid några tittare och har resulterat i arga brev.
Slutligen visade hon några filmer på dråpliga situationer som har förekommit vid repetitioner eller direktsändningar av tv-program. Inger Ljung Olsson tackades med en lång applåd och med blommor.
29 januari 2014.
Vid denna sammankomst i Vasakyrkan informerades det om hur bostadsförsörjningen för den växande åldergruppen ser ut för seniorer i Umeåområdet. Först berättade biträdande planeringschef Anna-Lena Löfgren från Umeå kommun om framtidens Umeå, där kommunen växer, antalet äldre ökar och även medellivslängden ökar. De äldre önskar bo centralt, tillgängligheten betyder mycket. Hälften av de äldre bor nu i småhus och även efter 85 år bor 1/3 kvar. Detta beror på bl.a. att om man flyttar får man hälften av ytan och minstdubbelt så dyrt. Nu finns endast 700 lägenheter för äldre och det behövs ytterligare 1200 för de närmaste 10 åren. Anna Lena klargjorde också att det är den ordinarie bostadsmarknaden som skall klara av byggandet av trygghetsboende, kommunen erbjuder byggbar mark men bygger själv inga lägenheter. De sista 4 åren har bostadsbyggandet minskar drastiskt till c:a 400 per år men beräknas sätta fart igen 2015. Hon nämnde också om utbyggnadsplanerna av bostäder i olika stadsdelar, men på Ön kommer byggande av 3500 lägenheter inte igång förrän omkring 2020.
Därefter informerade Johan Wiklund om ett nytt projekt för äldreboende som han planerar i Norrmjöleområdet. Han kallar det BALGÅRDEN, ett boende- och rekreationskoncept riktat till seniorer, där B står för Boendegemenskap, A för Aktivitet och L för Livskvalitet. Lägenheterna tillsammans med gemensamma utrymmen skall utformas så att de skapar dessa möjligheter, dessutom skall aktivitetsservice erbjudas. Här skall man kunna bo kvar för fortsatt åldrande i en vacker natur.
Den stora publiken vittnade om att det finns ett stort intresse för dessa frågor.
22 januari 2014.
Vi inledde vårterminen och startade traditionsenligt med ett musikprogram i Vasakyrkan. En stor publik av seniorer fick efter den sedvanliga fikatimmen njuta av sång och musik av trion O´gredit nua. Den består av Per Lundholm, Erik Anderberg och Peggy Sjöström, den senare med rötter i USA. Publiken fick för första gången lyssna på musik framfört på några mycket ovanliga instrument; Peggy spelade på en Hammered Dulcimer, som är ett cittraliknande instrument, som fanns i Mellanöstern redan på 900-talet och som blev populär i follkmusikkretsar i bl.a. USA på 1700-talet. Hon spelade också på flera sorters flöjter. Erik spelade på en Cajon, en fyrkantig låda av trä, ursprungligen från Latinamerika. Den funkar som en trumma och man sitter på lådan och slår med händerna på framsidan.
Trion med Per Lundholm som sångsolist blandade svenska visor av bl.a. Dan Andersson och Ronny Eriksson med traditionell irländsk och skotsk folkmusik och danser som jigg och reel. Ett fint stycke var Flowers of Edinburgh och även den avslutande O Danny Boy eller som den också kallas Londonderry Air. Föreningens vice ordförande Marianne Löfstedt tackade slutligen gruppen med blommor för en trevlig eftermiddag.
**********************************************************************************
18 december 2013
Vasakyrkan var i stort sett fylld vid vår traditionsenliga termins-avslutning. Till det sedvanlig fikat hade Anne Christine Löfgren bakat 350 lussekatter. Därefter inledde pastorn i Vasakyrkan Senitha Olsson, som i sin betraktelse utgick från julevangeliet.
Kören ChorAll hade därefter en timmes julkonsert, och kören dirigerades av Ania Winek Albertsson. Som första nummer sjöng kören Gören portarna höga och därefter följde en lång rad av julsånger, de flesta väl kända. Ania och hennes dotter Sara sjöng i en särskild avdelning både solonummer och duetter. Pianisten Alexandra Matyba framförde ett solonummer och ackompanjerade i övrigt kör och solister. I slutnumret Jerusalem eller Den heliga staden av Stephen Adams medverkade samtliga i denna högtidliga och majestätiska sång. Genom kraftfulla applåder visade åhörarna sin uppskattning.
Föreningens vice ordförande Marianne Löfstedt tackade kör och solister för deras fina framförande och önskade medlemmarna en god helg.
En kollekt till offren för naturkatastrofen på Filippinerna inbringade 8320 kronor. Pengarna förmedlas via ”Läkare utan gränser”.
4 december 2013.
Att intresset är stort i Umeå på vad som skall hända 2014 visade sig med all tydlighet vid vårt möte i Vasakyrkan. Medlemmarna fick då lyssna till ordföranden i kulturhuvudstadsutskottet, kommunalrådet Marie Louise Rönnmark, som berättade om hela resan hur Umeå utsågs till kulturhuvudstad, från tanken som kom 1999 till förverkligandet 2014. I slutstriden 2009 med Lund utsåg en jury med medlemmar utsedda av EU och regeringen att Umeå skall föreslås bli kulturhuvudstad 2014 med rösterna 13-0. Man beslöt tidigt att det nordliga perspektivet skulle vara som en röd tråd och att ingen konsult skulle anlitas utan man ville skapa ett medinflytande från medborgarna. De 8 samiska årstiderna binder ihop programmet. Hon presenterade sedan ett imponerande program alltifrån invigningen till det mest spektakulära, nämligen uppförandet utomhus av operan Elektra med 250 medverkande tillsammans med den katalanska scenkonstgruppen La Fura dels Baus.
35 olika festivaler, t ex skräck, dans, cirkus och litteratur, 20-talet tunga konferenser bl.a. design, vävhantverk och mänskliga rättigheter ingår redan i programmet. Marknadsföringen i 7 olika huvudstäder i höst har genererat tidningsartiklar och TV-program som har nått 50 miljoner läsare och tittare. Och allt detta skall bli den hävstång till Umeås fortsatta positiva utveckling många år framåt, så NU ÅKER VI slutade kommunalrådet sitt anförande och fick en stor applåd av en mycket intresserad publik.
27 november 2013
Vi fick lyssna till entreprenören Jonas Forsberg, som började sin affärsbana redan som liten grabb. Han fortsatte sedan som utbytesstudent i USA och gick med i Ung Företagsamhet där han med kompisar konstruerade ett spel som såldes i hela Norrland och vann flera priser.
Nästa steg blev att han som 19-åring fortsatte karriären som dammsugsförsäljare med dörrknackning i hemmen, vilket fick honom betänksam – var detta riktigt OK? Kom på bättre tankar och läste ekonomi för att bli sin egen företagare. Han fick med en kompis idén att sälja ”presentprylar” på bensinmackar till kunder, men blev åter eftertänksam; hur mycket blev över till de som tillverkade prylarna och hur levde de? Jonas åkte till Bangladesh och till fabriken och blev chockad över löner och miljö. Han fick se 10-åringar som satt i 45-gradig värme utan ventilation och tillverkade ”hans” produkter. Startade därför en textilfabrik i Bangladesh med 200 kvinnor anställda som fick avtalsenliga löner och i en fabrik som uppfyllde miljökraven. Produkterna finns i dag i flera butikskedjor och varuhus över hela Sverige.
En sann och gripande historia hur en ung företagare upptäcker fel som ändå kan bli rätt.
20 november 2013
Aktiva Seniorer i Umeå har nyligen bjudit sina medlemmar på ett musikprogram i Vasakyrkan. En stor publik på drygt 350 seniorer fick efter den sedvanliga fikatimmen njuta av sång och musik under en timme av en trio som heter Kalasorkestern, fast man började som en duo med Göran Täljebäck och Hans Olov Henriksson med låten Med dig i mina armar. Efter ett tag anslöt sig också Anders Lundström och så var orkestern fulltalig.
Trion blandade som man själva sa: Gammal dansbanejazz med tangomusik. Björn Skifs kända låt Härligt härligt men farligt farligt kände de flesta igen. Sedan kom i raskt tempo både polskor, schottis och en irländsk låt. Göran sjöng en humoristisk visa om den sista ensamma flickan i Segeltorp med 8 pojkar kvar i samma by. En mera allvarsam låt av Bo Sundström i Bo Kaspers orkester följde sedan. Anders Lundström avslutade Kalasorkesterns program med att visa vilka röstresurser han har som operasångare.
6 november 2013
Våra onsdagsmöten i Vasakyrkan fortsätter att locka många medlemmar till några timmars trevlig samvaro. Under första timmen serverades kaffe, bulla och kaka för en mycket billig penning och då hade man tillfälle att träffa andra medlemmar. Inför troligen den största publiken hittills under föreningens snart 20-åriga tillvaro, c:a 375 medlemmar, hälsade sedan ordföranden Willy Brändström välkommen till dagens program som var visning av höstens och vinterns mode. Eeva Sjöström från Modefirman Eeva af Umeå på Rådhusesplanaden 7 A och Jakob Karlsson från Owes Herrmode på Kronoskogsvägen 83 var ansvariga för den timslånga modevisningen. 5 manliga och 5 kvinnliga medlemmar från föreningen ställde upp som modeller och gick längs den tillfälliga Catwalken flera varv, så publiken hade möjligheter att på nära håll se detaljer i utförande och även känna på tygerna.
Kvinnornas kläder gick i många kulörer, och en färgstark scarf matchade ofta toppar och jackor. Männen visade upp både en klassisk kostym i mörka färger men även mera sportiga jackor med långa scarfar. Svart färg har alltid varit populärt både hos kvinnor och män, men här visades upp färgrika alternativ för både höst och vinter. Till sist kom alla mannekängerna in samtidigt inklusive Eeva Sjöström och Jakob Karlsson och den stora publiken tackade dem med en varm applåd.
23 oktober 2013.
Föreningen hade denna dag besök av Simone Andersson, informatör från UMEVA, ett bolag som ägs av Umeå kommun. Bolagets huvuduppgifter är att tillhandahålla dricksvatten och transportera och rena avfallsvattnet. Dessutom skall man hantera hushållens avfallsprodukter och återvinningsmaterial. Simone koncentrerade sitt föredrag därefter till att handla huvudsakligen om vårt avfall. Hon talade varmt för återbruk, återvinning och samägande. Det mesta avfall och skräp kan användas på nytt och i Umeå sorteras 61% av vårt avfall till olika slag av återanvändning.
Många av de vanligaste fördomar vi har om hur illa avfallshanteringen sköts motbevisade Simone på ett pedagogisk sätt. Ett av målen för UMEVA är att år 2020 skall inget farligt avfall blandas med övrigt avfall. De intresserade medlemmarna fick många praktiska tips om hur man själv kan bidra till en bättre miljö. Till sist nämnde Simone om ett SIDA-projekt där UMEVA lär ut kunskap till Kina om hur man skall hantera avfallet. De många frågorna vid den avslutande frågestunden vittnade om det stora intresse som finns hos Aktiva Seniorer i Umeå.
9 oktober 2013.
Jörgen Wiklund, som är en av Västerbottens främsta fågel-fotografer, gästade Föreningen Aktiva Seniorer. Han har gett ut flera böcker, bl.a Västerbottens fåglar och praktverket Västerbotten – stunder i naturen, båda böckerna i samarbete med Christer Olsson.
Jörgen presenterade sig själv som en grubblare och funderare och hade valt ut ett flertal vackra fotografier, som han kommenterade med sakkunskap och humor, alla tagna i Västerbotten. Han berättade bl.a. hur han hyrt en dyr helikopter för att leta efter gråsälungar vid ön Bonden men först bara såg 4 älgar på isen. Så småningom fann han dock gråsäl med sälkuten och visade fina fotografier därifrån.
Varje år noterar han hur många fågelarter han hinner se. Nya arter som nötkråka och dvärgmås har kommit till länet under senare år. Ett år fanns det flera fjällugglor vid Röbäck och detta spreds snabbt ilandet och snart var där flera hundra ornitologer från hela Sverige, och han själv var där 18 gånger. Hans bästa upplevelse var när en 20-årig dröm gick i uppfyllelse och han kunde komma en lappuggla med ungar riktigt nära i Åseletrakten. Han följde denna uggla hela våren och reste dit 3 ggr; en gång var han ute 16 timmar i följd. Denna upplevelse med unika foton som resultat blev en stor njutning för Jörgen själv, och den intresserade och stora publiken fick under en timme dela denna njutning. Slutligen nämnde Jörgen att hans nya intresse var trollsländor som han tyckte är ”jätteballa” att fotografera!
Föreningens styrelseledamot Birgitta Hägglund tackade Jörgen med blommor för ett intressant föredrag med mycket fina fotografier.
2 oktober 2013
Denna onsdag hade vi besök av Christer Paulsson, som är ordförande i Stiftelsen Natur- och Kulturvårdsleden Umeälvens dalgång. Dess övergripande mål är att främja en hållbar utveckling med god lokal förankring. Detta ska göras genom att öka kunskapen om natur-, kultur- och friluftsvärden som finns längs Umeälvens dalgång från deltat upp till Brattby, bevara och informera om dessa samt göra området mera tillgängligt för allmänheten. Hittills har stiftelsen beskrivit över 30 besöksmål i Ume älvdal.
Genom informationstavlor, broschyrer och hemsida kan intresserade få god information om respektive område. Man använder även Facebook och annan modern teknik för att ytterligare sprida information. Christer Paulsson var därefter reseledare längs älvdalen för ett 10-tal utvalda mål som han beskrev närmare, bl.a. avrättningsplatsen i Röbäck, nättingrökeri i Klabböle och kolerakyrkogården på Holmen, alla kanske mindre kända men väl värda besök. Andra platser som också besöktes virtuellt var Baggböle med Arboretum och Norrfors med hällmålningar.
Till sist nämndes också att stiftelsen tagit fram uppgifter om älvsnära mat- och fikaställen samt parker. Dagen avslutades sedan med en frågestund.
25 september 2013
Denna dag träffades vi för att lyssna till landstingsdirektör Anders Sylwan, Västerbottens läns landsting, som berättade om vården i länet. Temat var ”Satsningar eller besparingar – hur ska vården i länet se ut i framtiden”? Är vården i kris? – nej, tvärtom, menar Anders Sylwan! Jämfört med övriga Europa är Sverige på 6:e plats med en kvalitet som ligger på topp. Däremot finns vissa geografiska problem med tillgängligheten. Västerbotten kan skryta med att vi är bäst på bl.a. ortopedi, Lycksele sjukhus på behandling av övervikt och Umeå etta på hjärtsjukvård och strokevård i hela landet. Men fortfarande finns utmaningar i vården – ledarskapet kan bli bättre, att behålla och rekrytera medarbetare med hög kompetens och att ta hand om och förstå att patienter i dag har andra vårdkrav än förr. Vidare måste ett ökat förtroende skapas hos länsinvånarna.
Några andra viktiga mål är att öka samverkan mellan primärvården och kommunerna och att få en bra balans mellan sjukhusen i Skellefteå, Lycksele och Umeå för att klara länets vårdbehov. Dessutom att nå dessa mål med höjd kvalitet och med sänkta kostnader.
På fem års sikt ska Sverige få världens bästa hälsa 2020. Många frågor ställdes från åhörarna som Anders Sylwan gav svar på och som sedan avtackades med en lång applåd för sin information.
11 september 2013
När vi hade vår höstupptakt i Vasakyrkan drog Umeås gladjazzpianist Rulle Lindberg och hans kvartett fullt hus. Det var 3:e gången under 5 år som Rulle L medverkade. Eftersom det fortfarande var rätt varmt väder spelades i början en hyllning till den gångna sommaren, sången ”Sommarvind” och därefter framfördes låten ”On the sunny side of the street”.
Åhörarna fick uppleva en härlig blandning musik från amerikansk jazz- och showvärld, och svenska visor av Evert Taube och Olle Adolphson. I solonumren hördes växelvis bandets medlemmar P A Sundbaum, Sten Öberg och Lars Lindberg, den senare hade en fin känsla i sin sång som fängslade åhörarna. Rulle Lindberg bytte ibland flygeln mot dragspel. Sammantaget bjöd de på ett fint program och stämningen förhöjdes också med litet ”små-prat” mellan styckena.
Styrelseledamoten Dag Magnusson framförde ett stort tack från publiken, och eftermiddagen avslutades av den förtjusta och fulltaliga publiken med en lång och rungande applåd före extranumret.
22 maj 2013
Aktiva Seniorer avslutade vårterminen i Vasakyrkan denna dag. Nära 200 medlemmar hade samlats för att lyssna till sång och musik. Programmet hade passande nog fått namnet: Musik i lövsprickningen. Ania Winek Albertsson med dotter Sara Winek stod för sång och presentation av programmet och Daniel Gustavsson, organist i Holmsunds församling, ackompanjerade på flygel.
Ania, som vuxit upp i Polen, har nu bott i Sverige i c:a 20 år och är bl.a. känd som framgångsrik ledare för kören Chorall. Den rätta vårstämningen fick medlemmarna redan genom första program-punkten, sommarpsalmen En vänlig grönskas rika dräkt. Programmet framfördes växelvis av mor och dotter och innehöll bl.a. två sånger av Wilhelm Pettersson-Berger men även modernare stycken. Inte ett ljud hördes från publiken när de andäktig lyssnade på bl.a. Esmeraldas bön av Alan Menken och The Prayer av Sager/Foster. Med stående applåder tackade en mycket tacksam publik för en oförglömlig vårkonsert och styrelseledamoten Dag Magnusson överlämnade blommor till de medverkande.
För att ytterligare understryka att det var våravslutning sjöng alla gemensamt till slut Den blomstertid nu kommer.
24 april 2013
Vid denna dags sammankomst i Vasakyrkan kunde vi glädja oss åt besök av ett femtiotal medlemmar från vår systerförening i Skellefteå.
Dagens föredragshållare var Martin Hårdstedt, professor i historia vid Umeå universitet. Ämnet var Napoleonkrigen och Jean Baptiste Bernadotte. Hårdstedt har ägnat sin forskning åt kriget mot Ryssland 1808−1809 och nu senast Napoleontiden. Han målade upp en lättfattad bild av Napoleon Bonapartes uppgång och fall. Vi fick t.ex. lära oss att när Napoleon försökte inta Moskva var det med ca 500 000 soldater varav ungefär en tredjedel var fransmän. När Karl XII hundra år tidigare gjorde samma försök hade han ca 40 000 man.
Vi fick också en bra redovisning av vår blivande kungs militära insatser och hans relationer till Napoleon. De konkurrerade när det gällde den militära karriären och även när det gällde kvinnor. Som en del erinrar sig hade den blivande svenska drottningen Désirée varit förlovad med Napoleon innan hon blev Bernadottes hustru. Jean Baptists dröm var egentligen att bli kung i Frankrike men när det inte såg ut att lyckas nöjde han sig med att anta erbjudandet att bli kung i Sverige. Som kung gjorde han en del svenskar besvikna genom att inte försöka återerövra Finland. Han valde i stället att framtvinga en union med ett motvilligt Norge. Fastän det revolutionära Frankrike hade gett honom karriärmöjligheten blev han som kung i Sverige mycket konservativ. Han besökte aldrig Umeå. Åhörarna fick sig till livs en mycket underhållande historielektion!
10 april 2013
Aktiva Seniorers styrelseledamot Berith Boström stod för programmet inför många intresserade medlemmar vid senaste onsdagsmötet i Vasakyrkan. Hon har sedan 1954 varit intresserad av astrologi och har också utbildat sig i Canada med inriktning på hälsa och astrologi samt på The Faculty of Astrologocal Studies i England på 1980-talet.
Inledningsvis gjorde Berith en historisk beskrivning av astrologi och berättade att tanken att livet påverkas av planeternas rörelse har funnits i c:a 5000 år. Prästerna i Babylon var de första astronomerna och astrologerna. På 2000 år gamla mynt från Egypten har man funnit olika stjärntecken t.ex. oxe och skorpion. Under 1500- och 1600-talen var det ingen som tvivlade på astrologin. En av de mest berömda astrologerna då var Nostradamus, som skrev ner förutsägelser, som fortfarande läses och jämförs med verkliga händelser.
I andra delen av sitt föredrag beskrev Berith vilka uppgifter som behövs för att göra ett horoskop: platsen, året, månaden, dagen och klockslaget för personens födelse. Genom att beräkna vinklarna mellan planeterna i det ögonblick man föds kan ett horoskop göras för en viss person. Hon beskrev olika egenskaper som de olika soltecknen enligt astrologerna ger oss, t.ex. att lejonet är självsäker och ädelmodig men fåfäng. Den humanistiska astrologin anser att horokopet beskriver vad en person kan utvecklas till om hon är medveten om detta och anstränger sig. Genom att man får en bättre självinsikt finns många möjligheter att påverka sitt eget liv. Berith Boström väckte säkert många frågor hos deltagarna, och hon tackades med applåder och en bukett blommor.
20 mars 2013
Aktiva Seniorers nye ordförande Willy Brändström kunde vid sin första presentation som ordförande hälsa en rekordstor publik välkommen till modevisning. Cirka 250 medlemmar var bänkade i Vasakyrkan då dagens program började. Eeva Sjöström från Eeva af Umea och Jakob Karlsson från Owes herrmode var ansvariga för den timslånga modevisningen. 10 manliga och kvinnliga medlemmar från föreningen ställde upp som modeller och gick längs den tillfälliga Catwalken flera varv, så publiken hade möjligheter att på nära håll se detaljer i utförande och även känna på tygerna. Kvinnornas kläder gick i många kulörer, och en färgstark scarf matchade ofta toppar och jackor.
Publiken visade sitt gillande flera gånger med spontana applåder och avslutade till sist med en längre applåd. Före visningen fanns tillfälle att vid en kopp kaffe träffa andra medlemmar i den livaktiga föreningen.
13 mars 2013
Vid vår föreningsstämma fick föreningen ny ordförande. Owe R Hedström som innehaft posten i ett år efterträddes av Willy Brändström, Umeå. Dag Magnusson, som tidigare varit ledamot i styrelsen i 4 år, valdes nu, efter ett uppehåll på ett år då han varit adjungerad ledamot, till ordinarie ledamot. I övrigt består styrelsen sedan tidigare av vice ordförande Marianne Löfstedt, Berith Boström, Berndt Bregmo, Birgitta Hägglund, Ann-Christine Löfgren, Sigurd Nygren och Kristian Rönström.
Av verksamhetsberättelsen framgick att 28 olika aktiviteter genomförts, varav 6 musikprogram och 8 studiebesök. Besöken på föreningens hemsida har ökat med 20 % . Antalet medlemmar var 677.
Marianne Löfstedt tackade Ulla Blomqvist, som slutade som valbered-ningens ordförande med en blombukett. Även Kerstin Karlsson och Maj-Britt Palm som ansvarat för kaffeserveringen samt Owe Lundin vid ljudanläggningen fick blommor för ett värdefullt arbete under 2012.
Willy Brändström tackade för förtroendet han fått som ny ordförande. Han presenterade en liten nyhet: en låda för programförslag från medlemmarna kommer att finnas vid varje möte i Vasakyrkan.
Efter föreningsstämman informerade planeringschef Isabella Forsgren från Umeå kommun om ”Umeå – en stad i förändring”. En förtätning av Umeå kommer att ske, nya bostäder skall byggas på högst c:a 5 km avstånd från centrum. Detta kräver en satsning på parker och andra offentliga miljöer. P-platser i centrum kommer att minska till förmån för kollektivtrafiken. Gamla breda trafikleder planeras om och ger utrymme för byggnader. På Olofsdal byggs c:a 1000 nya lägenheter, medan man på Ön får vänta på nya hus till minst år 2020. Marianne Löfstedt tackade föredragshållaren med en bukett blommor för ett intressant föredrag.
27 februari 2013
2 grupper med medlemmar från Aktiva Seniorer besökte Nya Bildmuseet. Guiderna Lisa Lundström och Karin Nordbrandt hälsade välkommen och berättade något om museets tillkomst; här skall visas utställningar med samtida internationell konst, design och arkitektur. Det största utrymmet tog nu utställningen ”Sovjetisk mytologi i lettisk konst”. Här visas den konst som kunde godkännas av ockupations-makten under åren 1945-85. Man skulle söka avbilda verkligheten och tavlorna avbildar därför ofta nybyggnationer, kollektiviseringen, skördemaskiner och arbetare som skulle skildra myten om det lyckliga livet.
En annan utställning heter Quadratura och är av spanjoren Daniel Canogar. Han visar hur man i en tekniskt avancerad installation kan använda den teknik i form av DVD- och CD-skivor, VHS-band och 35 mm filmer som har försvunnit, vilket imponerade på besökarna.
Till sist fick deltagarna se en fotoutställning av kvinnliga fotografer som skildrar livet i bl.a. Libanon och Iran plus en utställning från Kuba. Med en stor applåd till guiderna Lisa och Karin tackade deltagarna för en mycket intressant rundvandring i museet.
20 februari 2013
Denna dag återkom några populära gäster, nämligen orkestern Strokarna. Det var knappt två sedan de senast besökte oss i Vasakyrkan. Denna gång bestod orkestern av Torbjörn Ackelind, Leif Andersson, Bengt Bylund, Mats Hagner, Lennart Lindström och Anders Perstrand. Strokarna spred värme och glädje med musik, sång, spex och allsång. Musikstyckena blandades med solosång till ackompanjemang. Gitarristen Bengt Bylund var en underfundig konferencier som också rappade med framgång. Vice ordföranden Marianne Löfstedt tackade orkestermedlemmarna för en trivsam eftermiddag.
13 februari 2013
Det goda livet på äldre dar i Umeå är något som intresserar många. Närmare 200 medlemmar kom till vårt medlemsmöte för att lyssna till socialdirektör Ewa Klingefors. Hur man kan klara sig utan hemtjänst alternativt underlätta kvarboende på äldre dar är en central fråga. Idag erbjuder kommunen förebyggande hembesök till alla 75-åringar. Var fjärde tackar nej till besök. Kanske dags att höja ribban! 967 platser finns idag i särskilda boenden. I framtiden har kommunen inte råd att bygga fler äldreboenden. En utredning tillsammans med Bostaden visar att det går skapa lättillgängliga lägenheter i det nuvarande bostadsbeståndet enligt Ewa Klingefors. Samverkan mellan huvudmännen är en förutsättning för god vård och omsorg då krafterna sviker.
1 september 2013 övertar Umeå kommun hemsjukvården från lands-tinget. 2014 öppnas ett nytt äldreboende på Ersboda Torg. Där kommer att finnas finsk/svenskspråkig personal för att tillgodose våra finsktalande äldre möjligheter att kommunicera på sitt hemspråk. Ewa Klingefors informerade om att från 2003 är det fritt val i hemtjänsten. Ett 20-tal aktörer har avtal med kommunen. Mest nöjda med hemtjänst är personer i eget boende. Anhörigvården är omfattande. Avlösning i hemmet för den anhörige erbjuds . Volontärer och Frivilligcentralens verksamhet är exempel som också kan ge lite guldkant i vardagen. En frågestund avslutade en givande eftermiddag.
6 februari 2013
Att intresset är stort i Umeå på vad som skall hända 2014 visade sig med all tydlighet vid Aktiva Seniorers möte i Vasakyrkan nyligen. 250 medlemmar fick då lyssna till kulturhuvudstadsdirektör Jan Björinge, som först berättade hur Umeå utsågs till kulturhuvudstad. Umeå kommunfullmäktige beslöt i stor enighet att tillsammans med 10 andra kommuner kandidera och i slutstriden 2009 med Lund utsåg en jury med medlemmar utsedda av EU och regeringen att Umeå skall föreslås bli kulturhuvudstad 2014 med rösterna 13-0. EU beslöt sedan formellt om detta i maj 2010.
Umeå är den nordligaste staden som utsetts och de nordligaste delarna av Sverige, Norge och Finland är också involverade i arbetet att nu genomföra uppdraget. Han berättade också något om de många program som redan nu är färdiga, varav uppförandet utomhus av operan Elektra med 250 medverkande tillsammans med katalanska scenkonstgruppen La Fura dels Baus blir det mest spektakulära. Varje kommundel får en egen paviljong, som ritats av barn i områdena. Och detta skall bli en hävstång till Umeås fortsatta positiva utveckling många år framåt, t.ex att besöksnäringen och investeringarna ökar, fler studenter och inflyttade, ännu starkare kulturliv, allt enligt Jan Björinge
30 januari 2013
Jerry Lindkvist, tidigare journalist på VF, samlade ett hundratal Aktiva Seniorer för att lyssna på hans personliga berättelse titulerad ”Att bli storebror vid 57 års ålder”. Bakgrunden var att Jerrys tonåriga mamma ansågs ej lämplig att vårda sitt eget barn. Mor och son skildes därför omedelbart och Jerry placerades i först fosterhem och senare blev han adopterad. Åren gick och Jerry Lindkvist tänkte inte så mycket på sina biologiska föräldrar förrän han blev 57 års, då han kände sig redo. Genom släktforskning fick han då fram att modern fött ytterligare 4 barn, och Jerry hade plötsligt 4 halvsyskon. Jerry berättade sedan på ett personligt och gripande sätt hur han fick först brev- och telefonkontakt med syskonen. Till sist kunde Jerry träffa dem personligen och de sista 2 åren har hans nya familj knutit goda kontakter med varandra och Jerry beskrev det som hänt honom som en riktig solskenshistoria.
Föreningens vice ordförande Marianne Löfstedt tackade slutligen Jerry för ett intressant föredrag.
23 januari 2013
Vi inledde vårterminen och startade traditionsenligt med ett musikprogram i Vasakyrkan. En rekordstor publik på drygt 200 seniorer fick efter den sedvanliga fikatimmen njuta av sång och musik av en trio som kallar sig Kalasorkestern. Trion består av Anders Lundström, Göran Täljebäck och Hans Olov Henriksson, alla musiklärare. Trion blandade från början som man själva sa: Gammal dansbanejazz med latinmusik från Piteå. Björn Skifs kända låt Härligt härligt men farligt farligt kände de flesta igen liksom Povel Ramels klassiker Var är tvålen.
Anders Lundström fick visa sina kunskaper på att blåsa i bilhorn då man spelade signaturmelodin från Tipsextra. Publiken gav sig inte förrän trion framförde två extranummer, där Anders L i O Sole Mio visade att han fortfarande kan sjunga som den operasångare han är. Föreningens vice ordförande Marianne Löfstedt tackade slutligen gruppen med blommor för en trevlig eftermiddag.
********************************************************************************
Här slutar referat från 2012
12 december 2012.
Umeå stads kyrka var välfylld vid Aktiva Seniorers traditionsenliga terminsavslutning. Liksom för 3 år sedan framförde Musikal-akademien vid Strömbäcks folkhögskola delar av sin julkonsert. Under Johanna Edlunds entusiastiska och skickliga ledning bjöd de 17 studenterna från första årskursen på en mycket varierad repertoar, där svenska julklassiker varvades med carols. Kören inledde genom att stående längs mittgången till förinspelad orkester framföra modernare julsånger.
Att man redan lärt sig utstrålning och vikten av bra publikkontakt märktes, och att sång och musik ger stor glädje såg man i deras ansiktsuttryck. Viktor Rydbergs dikt Tomten lästes på ett mycket personligt sätt växelvis av ett par elever.
Föreningens vice ordförande Marainne Löfstedt hälsade välkommen och tackade kören för deras fina framförande. Genom kraftfulla applåder visade åhörarna sin uppskattning. En kollekt till Öppen Gemenskap inbringade 6 400 kronor. Efter konserten bjöd föreningen på adventskaffe i Martasalen.
5 december 2012.
Dagen före Finlands självständighetsdag gästades föreningen av Johanes Bakerholm. Han berättade med inlevelse om sina egna upplevelser i Finland under andra världskriget 1939-45. Johanes familj bodde i östra Karelen och eftersom denna del måste överlämnas till Sovjetunionen efter vinterkrigets slut i april 1940 tvångsförflyttades hela Johanes familj och 40 000 karelare till det inre av Finland. Han berättade hur han såg alla hus i byn brann upp men det var karelarna som inte ville överlämna gårdarna till fienden och därför tände de själva eld på sina hus.
Under fortsättningskriget 1941-44 erbjöd Sverige att ta emot finska krigsbarn, och Johanes kom så småningom till Näsudden i Malå hos ett äldre barnlöst par. Han berättade sedan hur han fann sig tillrätta i Sverige och att de svåra såren efter krigsupplevelserna så småningom till stora delar läktes. Många fler dramatiska händelser fick åhörarna lyssna till, och efter föredraget var det många som tog del av den litteratur som Johanes Bakerholm tagit med sig och som handlade om Finlands krig.
7 november 2012.
Inför knappt 100 åhörare föreläste professor Bertil Forsberg vid vårt onsdagsmöte om lokal luftkvalitet och dess påverkan på det globala klimatet. Inledningsvis ställde han den intressanta frågan om det var forskningsartiklar eller Partiklar som var den egentliga orsaken till dagens diskussioner om luftföroreningarnas effekter. Idag vet vi att – utifrån kontinuerliga mätningar – så överskrids det högsta tillåtna värdet på farliga utsläpp för luftmiljö längs V:a Esplanaden vid tre tillfällen under dagen nämligen på morgonen, vid lunch och vid middagstid. Detta innebär att det inte är enbart genomfartstrafik som försämrar Umeås luftkvalitet utan vi vardagsbilister bidrar också till det farliga utsläppet som försämrar Umebornas hälsotillstånd.
Umeås biltrafik skapar därmed problem i form av bl a astma och andra lungsjukdomar för de boende i centrum jämfört med de som bor i ytterområden och Umeå tillhör de städer som ligger sämst till vad gäller luftföroreningar vilket också kan påverka graviditeten i form av för tidiga födslar. Användandet av dubbdäck skapar som vi vet också farliga partiklar som på sikt kan förkorta livslängden hos oss människor. Luftföroreningar påverkar också vårt klimat och på 50 års sikt kan vi i Umeå få en ökad årsmedeltemperatur på upp till 5 grader. Frågan som forskaren Karl-Johan Bonnedahl vid Handelshögskolan i Umeå ställt: Vad ska Jorden göra och vem ska den tjäna ska vi alla ha i åtanke i vårt dagliga liv.
31 oktober 2012
Aktiva Seniorer samlade en fullsatt Vasakyrka, när professor Lars-Göran Nilsson berättade om förutsättningar för ett gott åldrande utifrån forskningsprojektet Betula där nästan 5000 personer följts under ca 25 år med fem års intervall. Studien avsåg att kartlägga minne och hälsa i vuxenliv och hög ålder för att på ett tidigt stadium identifiera riskfaktorer för demens och då skapa möjligheter till tidig medicinering.
Efter en pedagogisk presentation av minnets struktur i korttids- resp långtidsminne utvecklades åhörarnas förståelse för minnets olika huvudtyper. I långtidsminnet finns det procedurella minnet och som avser exempelvis att lära sig cykla och köra bil och dessa förmågor finns kvar efter träning och vi handlar sedan på rutin och vi slipper tänka efter. Det semantiska minnet avser faktakunskaper och detta minne kan förbättras upp till 65 års ålder. Det episodiska minnet innehåller allt vad vi upplevt och är minnet om oss själva och det vi lärt oss i tidigare utbildning och dessa minnen kan förvanskas ju flera gånger vi minns dem. Det perceptuella minnet handlar om vad vi lär oss om saker i omvärlden genom exempelvis nyfikenhet om olika skeenden.
Nyfikenhet förbättrar minnet liksom ett rikt socialt nätverk där vi ska bry oss om våra vänner och interagera. Att ställa rimliga krav på sig själv stärker också minnet men vi bör inte ha så höga krav att vi riskerar att bli utbrända. Livsstil, utbildningsnivå, hälsa, nätverkande samt intellektuella och fysiska aktiviteter är andra faktorer som förbättrar ditt minne. Ett liv i ett partnerskap där olika uppfattningar möts har också en stimulerande effekt på minnet och reducerar risken för demens.
Sammanfattningsvis menade Nilsson att ett gott åldrande påtagligt minskade risken för demens och hans forskning visade exempelvis att de personer som klassificerats som att ha ett gott åldrande och som följdes upp efter tio år där diagnosticerades ingen som dement medan i gruppen normalt åldrande där 25 % bedömdes vara dement efter tio år. Professor Lars-Göran Nilsson avtackades hjärtligt och spontant av de ca 200 åhörarna som till 70 % var kvinnor.
24 oktober 2012
Aktiva Seniorer hade åter svängig jazzmusik på programmet. Denna gång gästades vi av trion Barytones som består av P O Moritz barytonsaxofon, Thomas Olsson piano och Bengt Åke Armelius på bas. Trots att det pågick Seniormässa samtidigt hade en stor publik samlats för att lyssna till trion som spelade musik i Lars Gullins anda, huvudsakligen från 50-talet som var jazzens guldålder enligt presentatören P O Moritz. Första stycket var Gullins klassiker Merlin från 1952, som P O beskrev som ”onödigt vacker”. Lars Gullin dog 1976 endast 48 år gammal, var redan som barn en skicklig munspels- och dragspelsmusiker men övergick till barytonsax 21 år gammal. Gullin är främst känd som jazzmusiker men han var även tonsättare och arrangör.
Dagens gäst Sören Svedberg sjöng ”What a difference a day made” och avtackades med stående ovationer. Föreningens styrelseledamot Willy Brändström tackade slutligen trion med blommor för en trevlig eftermiddag i jazzens tecken.
17 oktober 2012
Aktiva Seniorer besöktes denna dag av överläkare Magnus Högström. Drygt 180 åhörare fick i Vasakyrkan höra ett intressant föredrag med rubriken Benskörhet. Magnus Högström berättade med stöd av bilder och diagram olika orsaker till benskörhet, osteoporos, vilka verkningar som kan bli följden och hur de i görligaste mån kan förebyggas. Benskörhet påverkar skelettets hållfasthet negativt och ökar risken för frakturer. Varannan kvinna och var fjärde man kommer någon gång i sitt liv att drabbas av en benskörhetsfraktur. Kalcium som i mjölk och ost och D-vitamin är viktiga för att förebygga osteoporos och behålla skelettet starkt. Vikten av fysisk aktivitet betonades också.
Efter föredraget samlades många runt Magnus Högström för att ställa frågor och anmäla sig som deltagare i ett forskningsprojekt.
10 oktober 2012
Aktiva Seniorer besöktes denna dag av docenten i litteraturvetenskap tillika majoren i reserven Tage Boström, som på ett inlevelsefullt och humoristiskt sätt gav en kulturhistorisk betraktelse över det militära systemets organisering, struktur och strategier under tusentals år med dess ursprung i Kina och samtida med filosofen Aristoteles. De romerska och germanska språkens betydelse för det militära systemets många olika beteckningar gavs idéhistoriska förklaringar vilket bidrog till att de ca 75 deltagarna också förstod hur det militära systemet påverkat andra organisationer.
De olika truppslagens namn förklarades med bravur och som exempel på olika nivåer i det militära systemet nämndes ordet regemente som härstammar från det latinska ordet regementum och som betyder oinskränkt befäl. Ordet ingenjör är vidare en militär benämning på begåvning eller snille och finns idag som truppslaget ingenjörstrupperna. Högskoleutbildningen har använt just denna betydelse i titeln civilingenjör. Boström utvecklade även de olika gradbeteckningar som idag används i vårt försvar. Efter 45 spännande och intressanta minuter avtackades Boström av en uppskattande publik med applåder och blommor.
3 oktober 2012
Aktiva Seniorer samlades denna dag för att delta i chokladprovning under ledning av Willy Brändström, som är medlem i Chokladakademien. På akademien finns ett par medicinare, som kan bedöma chokladens hälsomässiga effekter, som är positiva. Willy berättade om att upptäcktsresanden Hernán Cortés och Christopher Columbus upptäckte cacaobönan i syd- och centralamerika på 1500-talet. Aztekerna använde bönan som betalningsmedel redan från 1000-talet. I det spanska hovet blev den dryck man lyckades framställa ej väl mottagen, man kallade det ”en simpel soppa”, men sedan den kommit till det franska hovet spreds kakaobönan vidare i Europa.
Endast 1 % av blommorna utvecklas till frukter, och därefter skall bönorna bl.a. torkas, jäsas, rostas, krossas i kvarn och sist tillsätts rörsocker och kakaosmör. Deltagarna fick smaka på 7 sorters choklad med vackra namn som Manjari, Caraibe och Guanaja. Cacaohalternar var olika från 40 till 70 procent och man försökte urskilja sådana dofter och smaker som vanilj, malt lakrits, tobak eller kaffe. Willy gav också tips på vilka drycker som passar till choklad. Intresset var stort bland deltagarna och det ställdes många frågor. Och mörk choklad lär säkert finnas på menyn hos många efter dagens provning.
26 september 2012.
Medlemmar från föreningen Aktiva Seniorer i Umeå gjorde i ett något kyligt höstväder en två timmars promenad genom centrala Umeå. Kunnig ciceron var Lars Flodström från Umeå guideförening. Han berättade om stadens utveckling under många hundra år fram till dagens stora omvälvningar med det positiva målet VILL VÄXA. Stadsplanen har influenser från Paris, Rom och St. Petersburg. Vid promenaden stannade gruppen vid ett flertal intressanta byggnader, där Lars kunnigt berättade om dess historia och arkitektur, kryddat med anekdoter om personer som bott eller verkat i husen.
Det som speciellt fångade deltagarnas intresse var bland annat historien om Övre Norrlands Hovrätts byggnad. Där var tidigare seminarium för utbildning av kvinnliga lärare. Även två centralt placerade konstverk av umeåkonstnären Stig Lindberg beskrevs. Kända hus som Rådhuset, Handelsbanken och Sparbanken beundrades för sin arkitektur. Promenaden avslutades på Rådhustorget där Dag Magnusson tackade Lars Flodström för en mycket intressant och lärorik promenad i vår vackra och i förändring varande stad.
19 september 2012.
Föreningen inledde sin höstverksamhet och startade traditionsenligt med ett musikprogram i Vasakyrkan. Drygt 150 seniorer fick efter den sedvanliga fikatimmen njuta av sång och musik av septetten Swingin´ Grandpas. Som namnet säger består gruppen av sju musikälskande mor- och farföräldrar som rätt så nyligen blivna friherrar, d.v.s. pensionärer. De kunde skryta med sammanlagt ett 60-tal barnbarn. Gruppen samlas för social samvaro och repetitioner en gång i veckan och har övat in en ansenlig repertoar. Nu bjöd man på en timmes huvudsakligen lugna jazzlåtar från 1930-talet och tidigare med Ove Granberg som presentatör, gitarrist och sångare. Många i publiken kunde nynna med i bl.a. ”On the sunny side of the street” och Thore Ehrlings ”En månskenspromenad”. Föreningens vice ordförande Marianne Löfstedt tackade slutligen gruppen med en blombukett för en trevlig eftermiddag.
23 maj 2012.
Föreningen hade våravslutning i Vasakyrkan. Ett 25-tal elever från Umeå Musikskola under ledning av sina musiklärare spelade med ungdomlig entusiasm ett flertal stycken för en som vanligt stor publik av medlemmar i Aktiva Seniorer. Musikanterna var uppdelade i en stråksektion samt en blåssektion och när alla spelade tillsammans blev det musikskolans symfoniorkester. Segrande melodi från 2011års svenska melodifestival Eric Saades POPULAR hörde naturligtvis till repertoaren. Och nu blir det kanske årets melodi Loreens Euphoria som står på tur att inövas. Styrelseledamoten Willy Brändström tackade slutligen orkestern och dess ledare för en trevlig konsert.
9 maj 2012.
Sjuttitalet Aktiva Seniorer var till Umedalen Skulptur under ledning av konsthistorikern Ivar Tornéus. Konstvandringen inleddes med ett gnäggande från ljudinstallationen A New Perspective och fortsatte med studerandet av tio olika verk av parkens drygt femtio skulpturer. Ivar Tornéus berättade om de olika konstnärerna och skildrade livfullt verkens bakgrund, satte in dem i sitt samhälleliga sammanhang och gav dem sin egen tolkning. Det var många i gruppen som klappade Charlotte Gyllenhammars realistiska lilla bronsskulptur Out, den lilla ensamma flickan i bävernylon vid BUP:s entré i Umedalen. Konstvandringen avslutades med att de aktiva seniorerna under Tornéus ledning skapade en egen installation under Kaarina Kaikkonens 160 kavajer.
2 maj 2012.
Erja Back, marknadsansvarig och Theres Hiltunen, praktikant från Umeå Turistbyrå besökte vårt onsdagsmöte i Vasakyrkan. Både globalt och inom Sverige är turismen en av de största näringarna. En orsak till den stora ökningen under de senaste 10 åren är lågprisflygets utveckling. I Sverige är över 162 000 årsarbetare sysselsatta inom turistnäringen och man har uppsatt ett nationellt mål för 2020 då Sverige skall vara ett av Europas mest attraktiva resmål och med fördubblat antal besökande jmf med nu.
Trenden för seniorresenärer är att man hellre gör kulturresor än badresor, och den erfarne resenären söker sig till avlägsna och mindre kända resmål. Kortare weekendresor är också populärt även bland seniorer, nu med fokus på planlagda aktiviteter på besöksorten. Det gäller också att sprida att Umeå har goda förutsättningar för en ökad turism p..g.a. goda kommunikationer, rikt kulturliv, historiska platser och årligt återkommande attraktiva evenemang.
Willy Brändström tackade Erja och Theres för ett intressant föredrag och gav själv ett förslag om att arrangera turistaktiviteter med anknytning till författaren Stieg Larsson.
18 april 2012.
Vid Aktiva Seniorers möte denna dag höll biolog Sara Christiansson ett intressant föredrag om dagfjärilar och hur beståndet i landet övervakas. Det finns ca 19000 fjärilsarter i hela världen varav 2700 Sverige. Ca 110 av dem är dagfjärilar, varav ca 70 i Västerbotten. Livslängden är ca ett år, den längsta livsperioden är larvstadiet. Här uppe i norr övervintrar de flesta arter som larver. Larverna ömsar skinn fyra till fem gånger och alla inre organ omvandlas. Det finns några fjärilar som övervintrar som fullvuxna t ex Nässelfjärilen, därför kan vi se den flyga tidigt på våren. Det finns också fjärilar som inte övervintrar utan flyger söderut till central- och mellan Europa t e x den vackra Amiralfjärilen.
Precis som för inventeringen av fågelarter pågår en övervakning i form av punkt- och slinginventering av fjärilar i Sverige. Det är Lunds Universitet som med stöd av Naturvårdsverket ansvarar för ”Svensk dagfjärilsövervakning”. Alla, stor som liten, biolog eller amatör är välkomna som inventerare. Man anmäler sig enkelt på hemsidan http://www.dagfjarilar.lu.se. Där finns all information man behöver som fjärilsövervakare. Det går bra att kombinera vardagsmotion och fjärilsövervakning om man gör sitt promenadstråk till en inventeringsslinga. Man kan också inventera i en s.k. punktlokal en utvald plats med 25 m radie från en bestämd mittpunkt. Dock måste man ha en håv för att fånga in fjärilar som flyger fort förbi. För att bestämma arterna är den behändiga Fältnyckeln en oumbärlig liten bok, som går att beställa på nätet.
28 mars 2012
Vid denna onsdagsträff berättade Lars Flodström, känd kulturprofil i Umeå, om skeppsvarven på Teg, en hundraårig historia med ett slut på 1880-talet. Drygt 120 åhörare hade bänkat sig i Vasakyrkan.
Bottniska handelstvånget hade förbjudit skeppsbyggen av en viss storlek, men efter dess upphörande 1765 kunde handelsmän och bruksägare transportera sina produkter med egna fartyg. De första varven i det lilla Umeå fanns först på stadssidan, men på grund av att varven var brandfarliga, flyttades de snart över till Teg. Under hundra år byggdes ungefär 600 båtar, varav två tredjedelar gick på export. Alla var segelfartyg och när andra varv började bygga ångfartyg var varvsepoken på Teg slut.
Föredraget beledsagades av många intressanta bilder på båtar från Teg, båtarnas löpande och stående rigg samt ett 70 meter långt repslageri. Tolv större norrländska redare ägde mellan tio till femtio båtar och tolv andra redare hade mindre handelsflottor. Publiken igenkände många redarnamn som ännu i dag existerande släktnamn i Umeå.
Lars Flodström avtackades efter det intressanta föredraget och en frågestund med applåder och blommor.
21 mars 2012
Drygt sjuttio medlemmar besökte Umeå stads kyrka för att få lära sig lite om kyrkorglar. Organist Lisa Eriksson hade lagt upp ett mycket trevligt och informativt program. Först fick de församlade lyssna till musik av Boyce och Bach spelad på den stora, gamla läktarorgeln och sedan Improvisation över psalm 45 på den nya kororgeln, musik vald för att visa de två orglarnas olika egenskaper. Med alla församlade kring den stora läktarorgeln berättade Lisa Eriksson om orgelns historia från Ktestibos uppfinning av vattenorgeln år 228 f. Kr. till dagens orglar med mekanisk eller elektrisk registratur och traktur. De tre stämmorna labialstämmor, rörstämmor och alikvoter demonstrerades och en orgels konstruktion i övrigt beskrevs på ett lättförståeligt sätt.
Avslutningsvis fick alla vara med om det unika att få titta in i kororgelns orgelhus. Organist Lisa Eriksson avtackades med varma applåder.
14 mars 2012
Vid Aktiva Seniorers föreningsstämma denna dag fick föreningen till stora delar en helt ny styrelse. 5 ledamöter hade av olika anledningar inte ställt upp till omval och en ledamot hade avlidit. De som slutar var ordf Jan Bergfeldt, vice ordf Bengt Olson, sekr Kate Alrutz och ledamöterna Gunnar Leissner och Dag Magnusson; Inger Jonsson har avlidit. De som var närvarande erhöll blombukett för uppskattade insatser för föreningen.
Ny ordförande i styrelsen blev Owe R Hedström och ny vice ordförande Marianne Löfstedt. Övriga nya ledamöter är Berit Boström, Berndt Bregmo, Ann-Christine Löfgren och Kristian Rönström. Valda sen tidigare är Willy Brändström, Birgitta Hägglund och Sigurd Nygren.
Nya revisorer blev Karl Bertil Gabrielsson och Karin Lundström.
Av verksamhetsberättelsen framgick att 29 olika aktiviteter genomförts, varav 7 studiebesök och 3 bussresor. Antalet medlemmar var 719.
Som avslutning sjöng operasångaren Helge Lannerbäck några operaarior samt stycken av Carl Nielsen med texter av Adam Oelenschläger. Tommy Gafvelin ackompanjerade på flygel. Till sist bjöds samtliga närvarande medlemmar på dagens fika.
7 mars 2012
Vi besökte Norrmejerier, som efter den senaste tillbyggnaden har många intressanta lokaler att uppvisa. Guiden Johanna Cory hälsade välkommen och förklarade först Norrmejeriers varumärke: en mjölkkrona med en röd midnattssol över. Råvaran för all produktion är ju mjölken och den måste komma från kor som betar i Norrland. Även kärnmjölken tas omhand och torkas till mjölkpulver, som sedan kan användas vid glassframställning. Man har en egen biogasanläggning där man bl.a. omvandlar biprodukten vassle till energi. Johanna berättade också om att man tillverkar 4 sorters ostar samt ett flertal yoghurt- och filsorter. Här utvecklar man hela tiden nya smaker, och deltagarna fick pröva på den senaste sorten yoghurt.
Därefter följde en intressant rundvandring i mejeriet, där man kunde se bl.a. att ostarna numera vänds av robotar, samt den noggranna kontrollen av all mjölk, innan den går ut till butikerna. Dag Magnusson tackade Johanna Cory för ett mycket intressant besök, och dagen avslutades med lunch på Mejeribaren.
29 februari 2012
Drygt tvåhundra Aktiva Seniorer kom till Vasakyrkan för att lyssna på radiolegenden Rolf Sundström, som berättade minnen från sina drygt 40 år vid Sveriges Radio som sportchef, programchef, nyhetschef och programledare. Åhörarna fick sig till livs många intressanta och dråpliga skildringar men fick också höra inspelningar av referat från stora idrottshändelser med Ingemar Stenmark, Gunnar Nordahl, Martin Lundström och Assar Rönnlund, följda av finstämda intervjuer gjorda av Rolf Sundström långt senare med dessa Västerbottniska elitidrottsmän. Rimstugan, som sändes under 20 år inför julen, var en av Rolf Sundströms favoritprogram. En riktig höjdare de sista fyra åren var programmet Morfar, där lyssnarna ringde in och berättade barnhistorier. Vasakyrkan fylldes av skratt när publiken fick höra en del av dessa historier.
15 februari 2012.
Föreningen Aktiva Seniorer hade en fullsatt Vasakyrka när Umeåprofilen Lassi Fordell berättade om stadsbranden i Umeå 1888. Med stöd av målningar och fotografier från 1800-talet samt en intressant stadskarta daterad 1857 fick åhörarna sig till livs en mycket livfull och faktaspäckad skildring. Den 25 juni 1888, samma dag som Sundsvallsbranden och branden i Lilla Edet, började branden strax efter klockan ett på eftermiddagen på vinden i bryggeriets huvudbyggnad strax väster om Renmarksbäcken. I den nordvästliga vinden med stormkyrka hade redan på morgonen en brand vid ett sågverk i Holmsund uppstått och stadens enda ångspruta hade flyttats dit. Sommaren dittills hade varit extremt torr. Trots att elden upptäcktes tidigt och borgarbrandkåren snabbt var på plats gick elden inte att stoppa. Vid sju-åtta-tiden på kvällen stoppades elden, i huvudsak genom en förändring av vindriktningen. Mer än 2 500 av stadens 3 000 invånare blev hemlösa, men lyckligtvis omkom ingen människa i branden.
Efter föredraget samlades många kring Lassi Fordell för att tacka för det intressanta föredraget och förmedla egna berättelser om den ödelagda lilla trästaden Umeå.
1 februari 2012.
Aktiva seniorer gästades av narkosöverläkare Lars Sköld från Lycksele. Han berättade om den snart 20-åriga verksamheten med ambulanshelikopter som startade som en försöksverksamhet sommaren 1992 och som kom att permanentas två år senare. Från en ganska måttlig insats med cirka 150 transporter årligen i starten har verksamheten vuxit till det fyrdubbla. De allra flesta insatserna görs under vårvintern, våren och sommaren när de mänskliga aktiviteterna i inlandet och fjällen är som störst och flygförhållandena som bäst. Lars Sköld berättade ingående för cirka 160 seniorer om förutsättningar och villkor för verksamheten och hur bemanning sker och vilken utrustning helikoptern hade, såväl flygtekniskt som medicinskt. Med den intensivvårdsutrustning som Lyckselehelikoptern har kan avancerade vårdbehov klaras vilket också gör helikoptern till en väsentlig del av landstingets resurser för att omhänderta svårt sjuka patienter.
Lars berättade med ett par exempel om viktiga och livräddande insatser, som denna resurs kan bidra med. På en direkt fråga om helikoptern kan ersätta de traditionella vägambulanserna klargjorde Lars Sköld skillnaderna mellan dessa olika transportsätt och besvarade fråga med att ersätta nej, komplettera ja! Om framtiden vet vi ju lite, men det bedömdes som att behovet av denna transportresurs sannolikt kommer att öka på grund av allt mer avancerade vårdinsatser, vilket exemplifierades med insatserna vid stroke där en allt mer aktiv insats idag räddar liv och ger bättre förutsättningar för ett gott liv efter vård. Före dagens föreläsning fick vi information från Anna Christophersson från Medborgarskolan, med vilka vi har samarbete, om de förmånsrabatter medlemmar i Aktiva seniorer har vid anmälan till de allra flesta kurserna, som medborgarskolan ordnar.
25 januari 2012.
Erik Bergkvist, regionstyrelsens ordförande i Region Västerbotten besökte Aktiva Seniorers denna dag. För att få en gemensam plattform för utvecklings- och framtidsfrågor i Västerbotten bildade Landstingets och länets 15 kommuner Region Västerbotten 1 januari 2008 och Erik Bergkvist har varit dess ordförande sedan dess. Skälet för att bilda denna region är att i en politisk styrd organisation ta ett ansvar för utvecklingsfrågorna. Västerbotten var det första länet i Norrland som bildade Region. Tillväxtstrategin är mycket viktig och genom att länet fått mycket EU-pengar har man fått möjlighet till stora projekt. Dessutom tillskjuter ägarna c:a 60 miljoner varje år.
Det som nu är aktuellt är att få fram en kompetensplattform, brister på kvalificerade arbetskraft finns speciellt i inlandet. Transportfrågorna på länets vägar är mycket viktiga och man arbetar nu för Norrbotniabanans genomförande. Man samarbetar med Umeå Universitet och ser till att inte bara Umeå utan även andra kommuner blir delaktiga i kulturhuvudstadsåret. På lång sikt skall man öka förädlingsarbetet inom länet för malm-och skogsindustrin. Till sist informerade Erik Bergkvist om länets medverkan på Grand Hotel i Stockholm varje år som just nu pågår, där unika tillfällen ges att träffa beslutsfattare inom olika områden. Föredraget avslutades med frågor från den aktiva och intresserade publiken.
18 januari 2012.
Denna dag hade föreningen sin terminsstart med sång och allsång med kvartetten Magnolia, bestående av Gudrun och Per-Olav Moritz, Anders Perstrand och Birgit Karlsson. Sånger med folkvise- och jazzinslag a capella blandades med sång av Anders Perstrand till eget gitarrackompanjemang och tenorsaxofonsolo av P-O Moritz med Gudrun Moritz vid flygeln. Den rekordstora publiken deltog aktivt i allsången med gamla örhängen såsom Drömmen om Elin och Rosa på bal och applåderade entusiastiskt Magnolias och sina egna sånginsatser. Det var nöjda seniorer som lämnade Vasakyrkan med sång på sina läppar.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Artiklar från 2011:
14 december 2011.
Vi avslutade höstterminens program med en traditionsenlig konsert i en välfylld Stadskyrka. Föreningens ordförande Jan Bergfeldt hälsade alla välkomna och presenterade Backens Manskör och dagens dirigent, Harry Hallén. Körens ordförande Svante Lampa berättade lite om dagens program. ”När det lider mot jul” var körens inledningssång. Körsången blandades med flöjtspel av Harry Hallén, ackompanjerad på piano av Iryna Matveyeva. Manskören sjöng fem julsånger, bl.a. Midnatt råder, som översatt till ryska lät ungefär ”Midzjtnatzskin rådznjeff”. Däremellan var det flöjtsolon med piano. Den avslutande psalmen ”Dagen är kommen” sjöngs unisont tillsammans med manskören.
Anders Åström, Svenska kyrkan, höll ett kort anförande med julen som ledmotiv. Det varierade programmet uppskattades syn- och hörbart av alla i kyrkan. Öppen Gemenskaps Kvinnojour var målet även för årets insamling, och resultatet blev glädjande nog nära 7 000 kronor. Efter den högtidliga och vackra konserten bjöds alla på kaffe/te med lussekatt och pepparkaka.
7 december 2011.
Aktiva Seniorer gästades av professorn och överläkaren Ellinor Ädelroth från Universitetssjukhusets lungmedicinska klinik. Inför ett sjuttiotal seniorer berättade Ellinor om sitt fritidsengagement eller till och med hobby i orten Bukavu i det kuperade östra Kongo.
Hennes första kontakter med den afrikanska landsbygden fick hon i sitt barndomshem som ofta hyste missionärer med en bas i den frikyrka hon själv alltjämt tillhör. För några år sedan engagerades hon i ett dagcenter för handikappade barn i Bukavu, barn som tidigare gömts undan av skamkänslor. Eftersom verksamheten behövde utökas och dessutom lokaliseras på en någorlunda plan yta i det backiga Bukavu fick Ellinor visa på en pappersservett hur man skulle kunna göra och ett år senare kunde hon få se hur servetten hade använts som ritning och dessutom blev hon inbjuden att invigningstala när det nya centret togs i bruk.
Hon berättade vidare om ett litet universitet i Bukavu där man bland annat utbildade 100 läkare per år och som praktiserade vid sjukhuset med 450 bäddar, varav 250 sängar vid en särskild avdelning för våldsutsatta kvinnor som torterats och våldtagits för att rebellsoldater och deras ledare skulle komma åt de ekonomiskt viktiga mineraler som finns i östra Kongo. I övrigt bestod sjukhuset av fyra specialiteter, internmedicin, kirurgi/ortopedi, pediatrik och gynekologi med obstetrik. Drygt 25 läkare arbetade vid sjukhuset som i stor utsträckning drevs med hjälp av de studerande som dessutom fick betala sina avgifter för att kunna få bedriva sina studier.
Ellinor berättade ingående och med sort engagement om sjukvården, skadepanorama och de mycket annorlunda levnads- och arbetsförhållanden som råder i Kongo. Med den nyvalde presidenten General Kabila såg hon inte mycket ljus i den närmaste framtiden, avslutade med att motivera åhörarna för varför man måste bry sig om Kongo. Vid avslutningen skänktes en snabbinsamling till vår uppskattade föreläsare att användas i hennes fortsatta fritidsarbete i Bukavu.
30 november 2011
Mohammad Fazlhashemi, professor i idéhistoria vid Umeå universitet, har hos Aktiva Seniorer i Umeå i anslutning till den i år utgivna boken ”Tro eller förnuft i politisk islam” hållit ett föredrag med samma titel. Materialet till boken samlades till stor del in sommaren 2009 i Iran. Fazlhashemi skildrade vilka faktorer som har styrt det islamska tänkandet med fokusering på shiaislam i bland annat Iran och Irak. Genom en exposé i shias historia visade Fazlhashemi att de rättslärdas föreställningar inte bara utgått från deras syn på förhållandet mellan tro och förnuft utan att den i hög grad har präglats av rådande sociala, politiska och historiska förhållanden, men också att det är först på 1800-talet som politiskt tänkande fått stor plats i de rättslärdas skrifter.
En fråga är om islam är förenligt med konstitutionellt styre. Synen på detta kan grovt sett indelas i två läger, Qom-skolan och Bagdad-skolan. En beskrivning av de två riktningarna gavs. Åhörarna fick också av Mohammad Fazlhashemi ett intressant exempel på hur en regel i Koranen har getts tre olika tolkningar.
Föredraget avslutades med många frågor från den aktiva och intresserade publiken.
23 november 2011
Vi besökte OfficersMessen på f.d. Kungliga Västerbottens Regemente, Umeå – numera Umestan. Guide på visningen var Bill Svanborg. Han berättade om Regementet som invigdes 1909 och att OfficersMessen från början även fungerade som ordersal. Numera inryms i de många rummen med historiska porträtt och föremål, även en restaurang.
Vandringen gick genom de praktfulla salarna med porträttgallerier med bl a kung Gustav II Adolf, von Fersen och Gillis Bergenstråhle, chef för Västerbottens Regemente 1907-1915. Visningen fortsatte till Prinsessrummet med målningar och bilder av Kungahuset Bernadotte. Vandringen avslutades i Finska rummet med bilder och minnen från finska vinterkriget och – sista av allt –galleriet med fotografier av regementets chefer under senare år. Sist i raden var Överstelöjtnant Nils Persson fram till år 2000.
Intressant är också att farhågorna kring nedläggningen av regementet skulle sluta i en ”spökstad”, kom på skam. I dag arbetar fler personer i Umestan på kontor, i skolor och andra verksamheter än då Västerbottens Regemente fanns innanför grindarna.
16 november 2011
Vi fick denna dag höra Mats Hagner, professor emeritus vid SLU, berätta om ett revolutionerande projekt inom skogsbruket. Hagner har under många år arbetat både i Canada och i Ostasien och då bl a studerat och utvecklat metoder för transport av timmer ut ur svårtillgängliga skogar. På Borneo har Hagner studerat användning av stora Helikoptrar och i Canada där man gjort försök att använda ballonger för att lyfta upp timret.
Hagner presenterade sina nya idéer som bygger på att man använder stora ballonger fyllda med Heliumgas. Gasen är ofarlig och kan ej brinna. Ballongerna har en lyftkraft på 10 tusen kilo och orsakar inga skogsskador. Genom att använda speciella skördeaggregat som klättrar upp för stammarna kan man rensa mogna träd på kvistar och även kapa av dem nertill. Med en gripanordning, som firas ner från ballongen, kan sedan trädet lyftas upp ur skogen. Genom att använda vatten som ballast kan man tappa ut vatten ur en tank och på det sättet reglera ballongens lyftkraft allteftersom avverkningen pågår. Ballongens läge i sidled korrigeras med propellrar. Ballongen är också förankrad i en vajer och kan då ledas till en uppsamlingsplats för timmer. Flera ballonger kan kopplas samman. Med hjälp av avancerad datorteknik kan man styra hela avverkningen. Den sker nattetid medan man på dagtid laddar batterierna med fotocellsteknik.
Om man jämför ett ballongsystem med att bruka skogsmaskiner finns många ekonomiska fördelar. – Miljövänligt – Litet utsläpp av koldioxid – Inga bränslekrävande maskiner – Ej kalhyggen som orsakar koldioxidutsläpp o stormskador. Skogen blir en blandning av stora och små träd.
9 november 2011
Ett 50-tal Aktiva Seniorer i Umeå besökte Umevatoriet, som med ett digitalt planetarium erbjuder svindlande resor i tid och rum. Varför lyser stjärnorna? Kan man se andra galaxer? Finns det liv på andra planeter? Många frågor väcks när man tittar på stjärnhimlen. Och svar på de flesta frågor fick deltagarna av Marianne Eik på Umevatoriet. Deltagarna samlades först för information och fick se en film tagen inifrån en rymdkapsel som visade astronauternas vardagsliv.
I Planetariet blev det sedan en virtuell resa mellan månar, planeter, stjärnor, galaxer och till sist rakt ut i det svarta hålet. Här gäller inga normala mått på avstånd och antal utan i stället räknas miljarder ljusår och lika många stjärnor. Saturnus med sina vackra ringar, Jupiter med sina ränder och den blåskimrande Neptunus var några av resmålen. Ett rymdhopp till den internationella rymdstationen ISS gav åskådarna en aha-upplevelse: astronauterna ombord får uppleva 16 soluppgångar varje dygn! I en särskild avdelning demonstrerades matematiska problem på ett pedagogiskt sätt av Bastien Erpelding.
De som önskade kunde avsluta besöket med en visning av teleskopet uppe i kupolen.
2 november 2011 .
Vi hade informationschef Wilhelm Guldbrand som föreläsare på vår denna onsdagsträff. Hundratalet medlemmar hade mött upp i Vasakyrkan för att få höra om Sveriges engagemang i Afghanistan. Wilhelm Guldbrand har varit informationsansvarig för den 500 personer starka FS 19 i Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan. Han har tidigare varit i Guatemala som FN-observatör och arbetat i Kosovo. Den svenska truppen har varit förstärkt med finska soldater, ett samarbete som fungerat synnerligen bra.
Guldbrand skildrade med stor värme afghanerna som fantastiskt fina människor med en rik kulturell historia. Tyvärr finns där en kriminell minoritet. Sveriges största stödprojekt är diplomati, civila insatser, utvecklingssamarbete med bland annat SIDA och slutligen en militär insats. Sverige är inte i Afghanistan, ett av jordens fem fattigaste länder, för att kriga utan för att ”freda”. 45 procent av landets befolkning är under 14 år. Landet har en heterogen befolkning men med en homogen religion. Cirka 80 procent är sunnimuslimer. Landets konflikthistoria från sjuttiotalet fram till år 2009 års språng mot en begynnande demokrati beskrevs. Att bryta klanpolitiken och bygga upp en demokrati är en lång process.
En intressant jämförelse med Sveriges demokratiseringsprocess, med det uppnådda delmålet allmän och lika rösträtt för kvinnor och män 1919, gjordes. Wilhelm Guldbrand målade upp en positiv bild när det gäller Afghanistans fredliga utveckling och hoppades och trodde att Sveriges engagemang skulle vara avslutat 2014.
26 oktober 2011
Denna dag besökte vi Arkitekthögskolan vid Umeå universitet. Alla hälsades välkommen av prefekt Katrin Sten, som berättade om Arkitekthögskolans tillkomst och utveckling. Högskolan sorterar under Umeå universitets teknisk-naturvetenskapliga fakultet och profilerar sig med en konstnärlig inriktning och ansvar för en hållbar framtid. Arkitektens uppgift är att förbättra människornas liv och vardag. Arkitekthögskolan antar varje år 60-70 studenter varav hälften kommer från cirka 15 andra länder. Stor del av utbildningen sker på engelska och har ett projektorienterat arbetssätt. Antagning sker med hjälp av gymnasiebetyg, högskoleprov eller arbetsprov.
Högskolan har tjugotalet fasta lärare och dubbelt så många med specialkompetens från Sverige och andra länder. Internationellt samarbete med andra universitet och högskolor har arbetats upp. Tre intressanta projekt rörande Vännäs, Malmö och Kairo beskrevs och idéerna bakom huskroppens utformning fick en intressant genomlysning.
Besöket avslutades med en rundvandring, varvid besökarna fick studera lokalerna och intervjua studenter. Det var en stor skara nöjda seniorer som tackade för det synnerligen intressanta besöket och lämnade Arkitekthögskolan en strålande, vacker höstdag.
19 oktober 2011.
Professor Fredrik Elgh höll ett mycket uppskattat föredrag om prästen och mångsysslaren Pehr Stenberg. Pehr Stenberg, född 1758 i Stöcke, var bondson från enkla förhållanden och gick djäknegång för att få ett startkapital till universitetsstudier. Åbo var på den tiden det bästa alternativet för en med små ekonomiska resurser. Han vistades 10 år i Åbo för studier och arbete för att finansiera sin studier. 1789 avlade han en magisterexamen, vilket idag ungefär motsvaras av en doktorsexamen.
Efter några olika prästtjänster blev Pehr Stenberg komminister i Umeå landsförsamling. Han förde ständig dagbok som blev den 5000 sidor stora ”Pehr Stenbergs Lefwernes Beskrifning”. Inskanning och renskrivning av detta verk pågår i ett samarbete mellan bland annat Umeå universitetsbibliotek och DAUM. Fredrik Elgh läste upp olika avsnitt från denna biografi och visade på hur den beskriver inte bara Pehr Stenbergs tankar och liv utan även skeenden och personer i hans närhet.
Pehr Stenberg var verkligen allsidig och skrev bland annat om umemålet, botanik, jakt och fiske samt topografi. Föredraget avslutades med en frågestund vilket initierade intressanta frågor och berättelser.
5 oktober 2011
Arkitekt Sören Burman berättade två fascinerande historier inför drygt 150 åhörare, den ena om Handelsgården och kvarteret Balder i Umeå, den andra om en resa till Kina och dess huvudstad Peking. Sören Burman började med att berätta om sin bakgrund och hur han blev inspirerad att söka till stadsarkitektkontoret i Umeå och hur han sedan gick över till ABV.
I början av 70-talet bestod underligt nog kvarteret Balder fortfarande i huvudsak av timrade hus uppförda efter stadsbranden 1888. ABV köpte Handelsgården i kvarteret Balder och gården skulle efter ombyggnad övertas av försäkringsbolaget Skånska brand. Huset ansågs vara mycket värt att bevaras. Sören Burman skildrade mycket humoristiskt och drastiskt hur rustbädden av timmerstockar under huset hade ruttnat sedan vattnat från Renmarksbäcken dränerats bort. Det hela slutade med att det en dag blev en stor grop där rökstocken stått och att huset därefter revs. Allt åskådliggjordes med fantastiska teckningar av Sören Burman. Åhörarna fick också lära sig att om ett hus anses vara förädlingsvärt betyder det att det är rivningshotat.
En delegation med läkare, tandläkare och andra, däribland Sören Burman, gjorde 1984 en resa till Peking, Kina. Åhörarna fick en dråplig skildring i ord och bild hur det såg ut när hyresgäster i 13-våningars hus tillagade sin mat på sina balkonger och hur Sören Burman på ett slaktbord i ett restaurangkök blev opererad i sin blödande mun efter att ha tuggat fast delar av en grodkäke i sitt tandkött. Det var många igenkännande nickar och skratt och föredraget avslutades med en lång, rungande applåd.
28 september 2011
I mestadels strålande höstväder har ett 30-tal Aktiva Seniorer i Umeå företagit en heldagsutflykt med buss genom ett inspirerande landskap. Första anhalten var Museum Torfrid Olsson i Bygdeträsk. Museet är en hyllning till en av 1900-talets mest mångsidiga konstnärer, på en gång skulptör, målare, tecknare och grafiker. Här visas naturnära konst i olika tekniker, ofta med anspelning på fruktsamhet och kärlek men också på ondskans härjningar. Torfrid Olsson såg konst i allt; kasserade verktyg och dumpade maskindelar förvandlades till poetiska figurer, som pekar långt utöver sig själva. Torfrid O:s söner Torbjörn och Birger Olsson var kunniga guider.
Efter fika på muséet fortsatte färden genom Europas längsta björkallé till Ostens Hus i Burträsk. En god lunch i ostens tecken inledde besöket, och sedan fick deltagarna följa västerbottensostens 130-åriga historia från den mytomspunna mejerskan Eleonora Lindström fram till våra dagar med Anna Carin Olofsson som guide. Norrmejerier gör nu en satsning på 154 milj kr i Burträsks mejeri för att utöka produktionen så ostens framtid är tryggad.
21 september 2011
Vi inledde vår höstverksamhet med hjälp av Generationskören. Drygt 200 seniorer fick efter den sedvanliga fikatimmen njuta av sång och musik. Sjuttio körsångare ackompanjerades av elever från Musikskolan/Midgårdsskolan, som även bidrog med två sångsolister, allt under Kristina Axelssons skickliga och entusiasmerande ledning. Det blev sex medryckande rock- and rollnummer med sådant tryck att alla hörapparater kunde stängas av. När kören och orkestern mot slutet klämde i med John Fogertys ”Rockin’ All Over the World” gungade inte bara kören utan även publiken. Det var med viss bävan man kollade om Vasakyrkans fönsterrutor skulle hålla. Efter konserten var det ett uppsluppet gäng seniorer som kunde fara hem efter att ha njutit av denna fantastiska sång- och musikglädje.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
25 maj 2011
Aktiva Seniorer har haft sin våravslutning i Vasakyrkan. Gruppen Strokarna spred värme och glädje med musik, sång, spex och allsång. Kyrkan var rekordartat fylld med över tvåhundra förtjust lyssnande och sjungande aktiva seniorer. De åtta underhållarna var utrustade med dragspel, gitarrer, fiol och kontrabas under ledning av Lennart Lindström på dragspel. Musikstycken blandades med solosång till ackompanjemang. Gitarristen Bengt Bylund var en underfundig konferencier. Lysande allsångsledare var Mats Hagner, som dock inte lyckades få allsångspubliken att samtidigt sjunga i två tonarter, den ena i moll och den andra i dur.
Strokarnas gage går oavkortat till välgörande ändamål.
Som avslutning fick varje medverkande en röd ros och en kram av styrelseledamoten Inger Jonsson, varefter alla tillönskades en glad och härlig sommar av ordförande Jan Bergfeldt.
18 maj 2011
Aktiva Seniorers medlemmar har nyligen gjort en bussresa där första stoppet var Stubbriket i Holmfors. Här började Roger Björklund att samla stubbar för omkring 20 år sedan i det som tidigare varit hans potatisland. På långa promenader över berg och skog har han samlat på sig allt av naturens produkter som fantasiögat upptäckt. I en labyrint full med stubbar och grenar kan man med fantasins hjälp upptäcka fåglar, kvinnofigurer, stora och små troll, allt format av naturen och med lite hjälp av Rogers skickliga träsnidarhänder och kniv och yxa. Roger själv uttrycker blygsamt sina verk som ”dårskapens arkitektur”.
Färden fortsatte sedan till Älgens hus i Västernyliden, Bjurholm. Här tog Ulla och Christer Johansson emot. Efter en god lunch visades ett bildspel med älgens liv under ett år. I museet visades bl.a. ovanligt växta älghorn, och Christer J berättade om älgjakt förr och nu, älgens utbredning och livsvillkor i olika delar i världen. Till sist besöktes älgfarmen där Christer J. till sist lyckades locka fram älgarna från de djupa skogarna med hjälp av lite godismat. Den stora älgen möttes av stor respekt, även om de modigaste deltagarna vågade klappa dem. Under hemresan avslöjade sedan reseledaren Dag Magnusson litet om höstens program.
11 maj 2011
Efter det vanliga trevliga fikat i Vasakyrkan för Aktiva Seniorers medlemmar berättade professor och överläkare Per Wester vid Strokeenheten på Norrlands Universitetssjukhus om Stroke och vad som händer de som drabbas. Han visade hur ofta det förekommer i en befolkning, cirka 30,000 insjuknande i Sverige och cirka 1,000 i Västerbottens län. Det drabbar alla åldrar men medelåldern är 78 för kvinnor och 74 för män. De allra flesta är proppar med avstängning av viktiga blodkärl i hjärnan och endast 15% är blödningar. Per Wester underströk vikten av snabb transport tillsjukhus och en snabbt insatt propplösande behandling efter att skiktröntgen uteslutit blödning, vid vilken en propplösande behandling är mot alla regler. Vi fick veta att högt blodtryck, åldersdiabetes, förmaksflimmer, rökning och låg fysisk aktivitet är viktiga riskfaktorer. Dessutom är stor alkoholkonsumtion, förhöjda blodfetter, sömnapné och stark psykisk stress individuella risker. Fisk, gärna fet sådan, grönsaker och rikligt med frukt verkar förebyggande. Skyndsamhet är viktigt eftersom vid inträffat slaganfall, stroke, förstörs 2 millioner hjärnceller varje minut. Ju snabbare propplösning kan påbörjas ju mindre behöver gå till spillo. Egendomligt nog väntar cirka 25 % av de drabbade med att åka till sjukhus, endast 33% åker till sjukhus inom 1,5 timmar!
De 140 åhörarna fick under Per Westers coachning träna FAST, face-arm-speach-test, en teknik som fångar dryga 80 % av alla insjuknanden och även de övergående så kallade TIA, som är snabba övergående förstadier till stroke och som ofta senare blir fullt utvecklat stroke. Vi fick också lära oss att alla dessa ska direkt till sjukhus och att man nu arbetar med att liksom vid hjärtinfarkter snabbt gå direkt till diagnos och behandling utan fördröjning genom ett utvecklat samarbete med ambulansverksamheten. Numera överlever 80-85% av alla drabbade och många, cirka 3 av 4 lever ett gott eller ganska gott liv, dock oftast med något stöd av en anhörig. Man intresserar sig nu inom forskningen hur vi återfår funktioner även ganska långt efteråt och om det är så att även hjärnan kan förnya sina nervceller.
4 maj 2011
Skådespelarduon Hans-Ola Stenlund och Mia Westin har besökt Aktiva Seniorer i Umeå med föreställningen ”Lustspelet”, som bygger på intervjuer gjorda på äldreboenden i Umeå. Manus och regi står Hans-Ola Stenlund för. Vasakyrkan var ovanligt välbesökt, cirka 170 åhörare. Duon berättade om sitt uppdrag och dramatiserade olika situationer på ett äldreboende på ett livfullt och känslosamt sätt. Lustspelet handlar om vår människosyn och sambandet mellan bemötande och livskvalitet. Åhörarna reagerade föreställningen med igenkännande skratt och ibland med tårar.
Teaterföreställningen är en del av ett utbildningspaket för personal inom vård och omsorg och har spelats ett tjugotal gånger. En erfaren moderator har sedan lett den påföljande diskussionen om vad som är bra och vad som kanske bör förändras. Man har funnit att äldreboende i Umeå kommun är mycket olika och att den stämning som personalen skapar är mycket avgörande för de äldres livskvalitet men att på det hela taget Umeå är en bra kommun att åldras i. Skådespelarduon avtackades efter en avslutande frågestund med varma applåder och blommor.
13 april 2011
VidAktiva Seniorers onsdagsträff besöktes föreningen av chefs-åklagare Annika Öster, som berättade om en åklagares tre huvud-uppgifter, att utreda brott, att fatta beslut om åtal ska väckas eller inte, samt att framträda i domstolen. När brottsutredningen, förundersökningen, är färdig bedömer åklagaren om det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal i domstol. Vid ett mindre allvarligt brott kan åklagaren själv utdöma böter, så kallat strafföreläggande. Annika Öster beskrev de situationer då en förundersökning är åklagarledd och när den är polisledd.
Åhörarna fick också en kortfattad beskrivning av rättsväsendets uppbyggnad i Sverige och en utförligare beskrivning av åklagarkammaren i Umeå. Föredraget avslutades med att Annika Öster berättade om hur man blir åklagare, vilken utbildning och meritering som krävs. Den stora publiken ställde sedan ett antal frågor som besvarades. Som alltid, när det varit en intresseväckande och uppskattad föreläsning, var det många som efteråt ville hälsa på föreläsaren för att ställa frågor eller komma med glada kommentarer.
6 april 2011.
Konstvetaren Britt-Marie Andrén besökte oss med ett föredrag om konsthantverk och möbelkonst. Efter konstvetenskaplig utbildning fick hon jobb vid konstvetenskapliga institutionen vid Umeå universitet. Vid början av 70-talet fanns ingen kurs i konsthantverk. Vid skapandet av en sådan kom hon bland annat att intressera sig för Shakers, en asketisk sekt som uppstod i England. 1774 utvandrade åtta trosfränder och deras andliga ledare Ann Lee till USA. Sekten byggde upp många samhällen med funktionella hus i östra och norra USA. Som störst var det 19 byar. Nu finns det bara en shakerby kvar. Britt-Marie Andrén gav en intresseväckande skildring av vad Shakers åstadkommit inom möbelkonst. Den tid som inte lades på jordbruket användes till att snickra möbler och tillverka verktyg. Man förespråkade enkelhet och funktion i allt man gjorde. Den enkla, stilrena och hantverksskickliga möbeldesignen har gjort att deras möbelkonst levt kvar fram till vår tid. Bland de mer kända produkterna är trappstegsstolen, sitsar i flätad rotting eller sadelgjord, pelarbord och knoppbrädor längs väggarna. Som kuriosa nämnde hon att det sägs att det var Shakers som uppfann klädnypan. Britt-Marie Andrén sammanfattade shakerstilen med orden enkelhet, vackert och praktiskt.
30 mars 2011.
Denna dag fick Aktiva Seniorer en intressant visning av NUS nyaste byggnad, vid Södra entrén. Huset är 35 000 m2 i sex våningar. Det var ett omfattande bygge som tog fem år att planera. Själva bygget började 2008 och tog 2,5 år. Byggarbetsplasten var en av de större någonsin i Umeå, 150 -200 personer arbetade varje dag för att bygga huset.
Verksamhetschef Per-Åke Holmgren Kvinnokliniken berättade och visade oss lokalerna för gynekologmottagning och förlossningsvård. Trots att antalet vårdplatser har minskat från 60 st år 1980 till dagens 25 för gynekologi är vården avsevärt bättre. Man klarar många ingrepp med mindre omfattande kirurgi och mindre eftervård. Förlossningsvården har också utvecklats, man har idag 15 platser mot 60 år 1980. En genomsnittlig vårdtid är 2 dygn efter en normal förlossning. Alla vårdrum är enkelrum men kan i krislägen göras om till dubbelrum. Ett av de medicinska profilområdena vid NUS är vården av tidigt födda barn och här ligger vi i framkant både nationellt och internationellt. 80-90 % av barn som föds i v 26 överlever och får ett friskt liv.
Under kaffepausen i den nya cafeterian Kristallen kunde vi beundra och begrunda det märkliga konstverket ”Upptåg” i luftrummet över våra huvuden. Det är 9 m långt och kan tolkas helt utifrån besökarnas fantasi, Flera förslag hördes: en jättenappflaska, ett tåg med runda vagnar, en rad med celler eller antikroppar.
Så till den högteknologiska cancervården. Avdelningschef Mikael Arevärn vid Enheten för strålbehandling berättade att man ger 160 till 200 strålbehandlingar per dag. Behandlingen planeras i detalj för varje patient med hjälp av avancerad teknik och därför kan strålbehandlingarna ges med hög precision och minimala strålskador på omgivande frisk vävnad. Patientens position vid behandlingen är mycket viktig för ett gott resultat. Man måste kunna upprepa den exakta positionen vid varje strålningstillfälle och läget ska också vara så bekvämt som möjligt för patienten. Vi visades runt i lokalerna och möttes av varma färger och roliga konstverk som kan tilltala både barn och vuxna. Man arbetar med hög säkerhet och maximal kontroll av utrustningen. Strålkanonerna kontrolleras av specialtekniker varje dag. Väggarna i strålbehandlingsrummen är 90 cm tjocka för att inte släppa igenom någon strålning!
Vi vandrade runt i huset mitt i en hektisk arbetsdag men det märktes inte någonstans. Överallt rådde en lugn stämning och vi såg ingen halvspringande personal och inga vagnar och annat som man normalt måste väja för i vårdlokaler, ett gott betyg till planerare och arkitekter.
23 mars 2011.
Aktiva Seniorer arrangerade denna dag ett uppskattat författarmöte. Anita Salomonsson, med rötter i den legendariska författarbyn Hjoggböle, förmedlade ömsint tecknade porträtt av udda och starka personligheter. Åhörarna fick bekanta sig med Hjalmar i Mjödvattnet, vars cykelköp blev både hans lycka och hans förbannelse, och med Lova Leonora, som försörjde sig och sin mor genom att bära vatten åt traktens finare folk. Riktig människa blev hon först när hon på sanatoriet delade diagnos med andra. Framför allt dröjde Anita Salomonsson vid det gripande kvinnoöde från 1800-talets början, som hon efter tidsödande research gestaltat i sin senaste roman ”Lika som kärlek eller Sammanliggningen i Lubboträsk”. Mötet mellan den vackra och egensinniga Margareta Johansdotter och den vittbereste Stafträskarn med granna benlindor leder till en berättelse, som är lika gammal som mänskligheten. Det är en historia om förbjuden frukt, om brott, straff och botgöring.
De starka berättelserna, lokalfärgen, tidsandan och språket med de insprängda dialektala uttrycken vann stor genklang hos den månghövdade publiken.
16 mars 2011.
Vid föreningsstämman omvaldes Jan Bergfeldt till ordförande för ett år och tidigare ledamoten Bengt Olson nyvaldes till vice ordförande för ett år. Kassören Birgitta Hägglund omvaldes också för ett år. Till nya styrelseledamöter valdes Sigurd Nygren och Marianne Löfstedt. Vice ordförande Bengt Bylund och sekreterare Stina Jacobsson hade avsagt sig omval.
Stämman beslöt att till ordinarie revisorer omvälja Jarl Salqvist och Ulla Lyrenäs. Till suppleanter omvaldes Per-Olof Granbom och Lage Jacobsson. Till ny valberedning efter Karl Bertil Gabrielsson, Torbjörn Helgesson och Eva Olander, som alla avsagt sig uppdraget, valdes Ulla Blomqvist, Sven-Olof Fridlund och Bengt Westin. Ulla Blomqvist utsågs till sammankallande.
Stämman avslutades med att avgående styrelse- och valberedningsledamöter avtackades med tal, blommor och applåder. Som avslutning spelade orkestern Reunion glad och svängig jazz med Anna-Lena Kanon som sångerska.
2 mars 2011.
Aktiva seniorer gjorde denna dag en bussrundtur i Umeås ytterområden för att bl.a. bese den nya bebyggelsen där. Lars Flodström var sakkunnig guide och berättade först huvuddragen i Umeås historia. Därefter ställdes färden österut och stadsdelarna Ålidhem, Tomtebo och Berghem besöktes. Många hus på Berghem byggdes på 1950-talet för att vattenrallarna skulle kunna bo bra. Lars berättade att i Umeå finns folk från 150 länder som talar 100 olika språk. Den nya bangården besöktes också, samt många fler intressanta områden i Umeå stad, som siktar mot 250 000 invånare. Därför kommer staden att förtätas i de centrala delarna. Bussturen avslutades i Brännlands Värdshus, där kaffe och kaka serverades. Ordföranden Jan Bergfeldt tackade Lars Flodström för en lärorik och trevlig resa genom områden som ständigt är i förändring.
23 februari 2011.
Denna dag berättade logoped Käte Alrutz och medicin-teknikingenjör Thomas Molén om utveckling av telemedicin i Västerbottens landsting. Idag har Västerbotten en ledande position både nationellt och internationellt när det gäller utbyggd teknisk infrastruktur och användning av telemedicin. Totalt har landstinget 120 videokonferenssystem med hög ljud- och bildkvalitet i landstinget. Alla hälsocentraler även de i städerna har videokonferenssystem och alltfler kliniker och verksamheter använder telemedicin som medel för att kunna erbjuda specialiserad vård till patienter som bor i glesbygdsområden eller som av olika skäl inte kan ta sig till sjukhuset. Käte Alrutz berättade om hur patienter med olika kommunikations-svårigheter t.ex. afasi efter stroke eller talsvårigheter till följd av Parkinsons sjukdom kan få rehabilitering av logoped på distans. Många av dessa patienter har svårt att ta sig till sjukhuset för fortsatt rehabilitering efter utskrivningen. Patienten går istället till sin närmaste hälsocentral och blir uppkopplad mot sin logoped på ett av sjukhusen i länet. I en enkätundersökning 2007 var 94 % av 166 patienter mycket nöjda med denna möjlighet. Thomas Molén berättade om hur en ombyggd industrirobot används för ultraljudsundersökningar av patienter med hjärtbesvär. Roboten är placerad i Storuman och styrs på distans av en hjärtläkare vid Skellefteå lasarett. Patienten ligger på en brits i Storuman och blir undersökt av en läkare i Skellefteå. Läkaren och patienten har hela tiden kontakt via videokonferenstekniken. Vinsterna är många både ekonomiska och miljömässiga men den största vinsten är möjligheten att ge vård och rehabilitering på lika villkor i länet.
16 februari 2011
Aktiva seniorer har gästats av NorrlandsOperans VD och konstnärliga ledare Kjell Englund. Operachefen berättade för cirka hundra seniorer först om sin familj och sedan mycket intresseväckande och humoristiskt om sig själv och NorrlandsOperans verksamhet. Efter att ha prövat på att spela gitarr och blockflöjt blev det slutligen fiol. Efter fyra års utbildning på Musikhögskolan i Piteå i violin, dirigering och komposition fick Kjell Englund ett vikariat som producent på Norrbottensmusiken, en tjänst han sedan innehade i 20 år. Under den tiden skapades Norrbottens kammarorkester, Piteå kammaropera och Norrbotten Neo. Nu är alltså Kjell Englund chef för NorrlandsOperan, en arbetsplats med en omslutning på 108 miljoner kronor år 2010, 90 heltidsanställda och under ett år 600 hundra projektanställda. Operans verksamhet når 90 000 personer varje år i Umeå och via ett nätverk i Sveriges fyra nordligaste län. NorrlandsOperan är ett scenkonsthus, en spelplats för nya uttryck. Symfoniorkestern med 47 ordinarie musiker är av mycket hög kvalitet och får många lovord av gästande dirigenter och den nye chefdirigenten Rumon Gamba. NorrlandsOperans uppdrag är bland annat att främja och verka för hela länets musikliv. Ung FolkmusikOrkester är en del av den viktiga inriktningen mot barn och ungdom. Scenkonstfestivalen MADE och Umeå Jazzfestival produceras varje år. NorrlandsOperan är också en framgångsrik plattform för samtida dans. Operauppsättningar produceras varje år, nu närmast sätter man upp Verdis Otello. Operachefen ansåg att ingen fick missa denna enligt honom fantastiska uppsättning och påminde också om att Vita kuben med samtida konst är öppen för alla. Kjell Englund berättade slutligen om sina visioner för perioden 2011-2015 och att man planerar för kulturhuvudstadsåret 2014. Aktiva seniorers veckoträff i Vasakyrkan avslutades med en kompletterande frågestund.
9 februari 2011
Ett 30-tal medlemmar i Aktiva Seniorer hade förmånen att besöka Arkitekt-högskolan i Umeå. Studierektor Katrin Holmqvist-Sten hälsade välkommen i Auditoriet, en av de få större samlingslokalerna. Arkitektutbildningen började 2009 i provisoriska lokaler och flyttade hösten 2010 till denna byggnad, som har blivit ett karaktäristiskt inslag på Konstnärligt Campus. 65 studenter tas in varje år och går först en 3-årig utbildning på kandidatnivå för att avslutas med 2-årig mastersutbildning. De senare två åren sker undervisningen helt på engelska.
Högskolan har både lärare och studenter med stor internationell spridning. När skolan har elever i alla årskurser finns här c:a 250 arkitektstuderande. Vid byggandet av huset har man strävat efter en så öppen arkitektur som möjligt. Man ser inga lärosalar av traditionell typ, studenterna har visserligen alla en egen arbetsplats men den ingår i ett större kontorslandskap. Man betonar handens arbete och här kommer arkitekter utbildas genom konstnärliga processer och olika metoder för integrerad design. Hållbarhet, resursmedvetenhet och internationella perspektiv är då centrala delar.
Birgitta Hägglund från Aktiva Seniorer tackade till sist för det intressanta besöket.
2 februari 2011
Vi var exakt 20 personer från Aktiva Seniorer som bussade ut från kajen i Umeå till Brännland för att besöka Ålö maskiner. Kändes lite speciellt att vi var utvalda, så få. Men direkt utvalda var vi väl inte, bara först på telefonen.
Seth Karlsson tog emot och gav oss historiken, som startade på Karl-Ragnar Åströms jordbruk i Brännland i mitten av 40-talet, där den allra första frontlastaren byggdes. Ålö var tidiga med export. Redan i mitten av 60-talet översteg de exporterade lastarna de inhemska i antal. 1993 övertog Balticgruppen Ålö med en klar inriktning på att öka produktionen. Sen dess har framgångarna varit stora. Vi blir visade runt i fabriken. Det är rent och snyggt och vi förstår ganska snart att effektiviteten är mycket hög. Lagren är små. Allt är styrt via datorer. Men på något sätt känns det som ”familjärt”. Månne finns en del av Karl-Ragnars anda kvar i väggarna.
En kopp kaffe och en obligatorisk frågestund avslutade besöket.
26 januari 2011
Förebyggande åtgärder mot onödig skuldsättning var ett bärande tema då Aktiva seniorer i Umeå hade besök av Karin Weinz, Kronofogdemyndigheten. Karin Weinz är teamledare för sju personer, som till stor del jobbar med förebyggande verksamhet. I sin verksamhet ser teamet hur ungdomar har hamnat i olika ekonomiska trångmål och hur detta hade kunnat undvikas. Man intervjuar och kommunicerar med ungdomarna för att finna de bakomliggande orsakerna. Om man anser att det i vissa sammanhang är någon lag eller lagtolkning som träffar fel, delger man myndighetens synpunkter till lagstiftare och domstolar.
För ungdomarna dyker betalningsanmärkningar upp när de vid fyllda 18 år blivit myndiga! Några siffror: 2 000 omyndiga i Sverige har en skuldsättning på 26 miljoner kronor och bland 18- till 25-åringar finner man 36 000 killar och tjejer med en gemensam skuld på 1 miljard kronor. Benägenheten att skaffa jobb sjunker om man får betalningsanmärkningar när man fyller 18 år. Man tycker att det inte är någon idé att börja jobba när ändå kronofogden ”tar” pengarna.
Det har funnits en hel del minderåriga fordonsägare, ända ner till ett års ålder. En vuxen, ofta en målsman, har orsakat, och sedan inte betalt av, skulden. Vi fick i Sverige år 2006 en ny lag om brukaransvar som ska hindra detta beteende.
Om målsman inte bokat av tid för tandläkar- eller läkarbesök och sedan inte betalat den uppkomna skulden, har barnet hamnat i kronofogdemyndighetens register. Ungefär 50 000 barn hade fram till i somras skulder till Landstinget, något som man lovat skriva av. Numera är det målsman som är ansvarig för betalning av minderårigs skuld till landstinget. Karin Weinz radade upp många situationer som orsakar barns skuldsättning och berättade hur detta ska kunna undvikas.
Två områden där myndiga ungdomar i åldern 18 till 25 år kan skaffa sig stora skulder är telefonabonnemang och sitt första självständiga boende. Kronofogdemyndigheten kommunicerar sedan 2010 med mobilbranschen och de fyra största företagen ser nu till att ungdomarna får anpassad information. Många ungdomar blir vräkta från sitt första egna boende. Intervjuer visar hur ungdomarna fixar pengar till hyran och vilka betalningsstrategier man har. Genom återkoppling till hyresvärdar, till att börja med två av allmännyttans bostadsbolag, har man arbetat fram ett nytt arbetssätt där hyresvärden etablerar bra kontakt med hyresgästen, där värden ringer upp hyresgästen redan efter den första missade inbetalningen och ser till att den unga hyresgästen blir bemött med respekt.
Skolan får stöd från kronofogdemyndigheten för information om dessa frågor och man har öppnat ett kundcenter till vilken man kan ringa anonymt.
Utifrån sin dubbla roll som myndighetsperson och förälder skildrade Karin Weinz på ett intresseväckande, alvarligt och samtidigt humoristiskt sätt hur ungdomarna ska kunna få en bra start här i samhället. Det var många far- och morföräldrar som gick från föredraget med ny kunskap.
19 januari 2011
Aktiva Seniorer hade uppstart på vårterminens aktiviteter med traditionell musikunderhållning. Efter en stunds kaffe med dopp höll ordförande Jan Bergfeldt ett välkomstanförande samt överlämnade kollekten från höstens avslutande möte i stadskyrkan till Öppen Gemenskaps kvinnojourverksamhet. Magdalena Sundqvist, verksamhetschef för Öppen Gemenskap tackade för gåvan och berättande gripande om vad bidraget kunde användas till. Efter denna inledning tog sedan Mickes Combo vid och underhöll en rekordstor skara seniorer med glad Swing och uppjazzad svensk folkmusik. Förutom Micke Enström spelade Björn Tegström, Arne Eriksson och Rolf ”Roffa” Lind, som också bidrog med några mycket uppskattade sånginslag. Bland de svenska inslagen noterades stycken av Povel Ramel, Toots Tielemann och text av Hans Alfredsson bland många andra.
Efter en knapp timmas underhållning, som avslutades med ”What a wonderful World” kunde den stora skaran seniorer bege sig hemåt och invänta nästa onsdags underhållning och föredrag.
********************************************************************************