Onsdag 26 februari, Lars-Erik Edlund berättar om ord och språk

Var stolt över vårt språk

Vad är en skir? Hur kommer det sig att platser har namn som Floda, London och Hej? Vad betyder Grubbe och Obbola? Finns det egentligen någon dialekt som heter norrländska?

Dessa frågor och ännu fler satte myror i huvudena på Aktiva Seniorer som samlats i Vasakyrkan. Och det var många huvuden i den nästan fullsatta lokalen. Lars-Erik Edlund beskrev mycket pedagogiskt och humoristiskt vad våra dialekter och byanamn berättar om. Han är professor i nordiska språk vid Umeå universitet och har ägnat mycken tid åt ortnamnsforskning, dialektologi och språkhistoria.

Lars-Erik Edlund kåserade inlevelsefullt om besök hos gamla traditionsbärare i bygderna. Det blev en hel del skrönor. Ett gott råd var att se ut som om man trodde på allt som berättades på dialekt. Annars kanske det blev stopp i samtalen.

På gamla kartor visade han hur dialekterna följde de norrländska älvdalarna. Det finns alltså ingen gemensam norrländsk dialekt om någon nu trodde det.

Byn Floda grundades av en som hette Adolf och orten London fick sitt namn efter engelsk förebild förstås. Lars-Erik Edlund ägnade några minuter att framföra sin teori om byn Hej med 50% säkerhet. Det var ytterligare fyra numera övergivna boställen i närheten och då fick lantmätaren idén till Snipp, Snapp, Snorum, Hej och Basalorum!

Arrangemanget genomfördes i samarbete med Medborgarskolan. Förresten – det vet väl alla vad en skir är.

Text och foto: Anders Perstrand

Rulla till toppen