Det handlade om amyotrofisk lateralskleros ALS när neurologen och forskaren Karin Forsberg gästade Aktiva Seniorer AS i Vasakyrkan. ALS är en dödlig sjukdom med aggressivt och snabbt förlopp.
ALS drabbar den del av hjärnan som styr våra muskler. Musklerna förtvinar och dör. Det leder till fortskridande förlamning. Det finns några varianter hur det börjar – till exempel i en arm eller ett ben, talförmågan eller andningssvårigheter.
Karin Forsberg började studera denna sjukdom redan under läkarutbildningen. Hon konstaterade att det inte är svårt att fastna för hjärnforskning. För att göra en obotlig sjukdom botlig så krävs det forskning och för forskning krävs det pengar. Hon är mycket tacksam för allt samarbete med andra yrkesgrupper i behandlingen av ALS-patienterna och kontakten med de anhöriga. Bidrag från exempelvis Hjärnfonden är mycket värdefulla.
Vilka är då i riskzonen? Oftast drabbas män i åldern 50-70 år. Det kan bero på rökning och ärftlighet. Många patienter har donerat celler till biobanken för fortsatt forskning. Börje Salming nämndes i sammanhanget.
Karin Forsberg visade också på en tidsaxel från 1869 hur långt man har kommit med behandling och bromsmediciner. Första läkemedlet blev faktiskt godkänt i år och får stor betydelse. Karin Forsberg tror att vi kommer att få se stora framsteg de kommande åren.
Detta arrangemang skedde i samarbete med Medborgarskolan.
Text och foto: Anders Perstrand