Onsdag 28 februari 2024 Ann Dolling

Shinrin Yoku på Aktiva Seniorer

Går det att använda skogen för rehabilitering för personer med utmattningssyndrom? Den frågan besvarade Ann Dolling från SLU Sveriges lantbruksuniversitet på senaste träffen med Aktiva Seniorer.

Ann Dolling har tillsammans med andra forskare undersökt om och hur människors hälsa påverkas av vistelse i skogsmiljö. Hur kan denna kunskap sedan användas vid olika beslut om bland annat skogsskötsel. Hur påverkas vår hälsa genom att vara i skogsmiljö, alltså att bara vara.

Inledningsvis visade hon bilder med olika skogsmiljöer som publiken skulle bedöma som inspirerande och rogivande. Det visade sig att tallskog i närheten av en sjö var mest tilltalande. Det har många tagit fasta på och följer rekommendationen att ta ett skogsbad 2 timmar per vecka. Människan har utvecklats för att leva och bo i skogen.

Skogsbad har sitt ursprung i Japan, där många som jobbade inomhus på kontor på 1970-talet dog på grund av utarbetning. Då startade myndigheterna Shinrin-yoku, som på svenska blivit just skogsbad. Det är alltså ett sätt att hämta ny energi genom att ”bada” i skogens sinnesintryck. Det ger tid för reflektion när man kan njuta av tystnaden och slippa stadens brus.
Hur gör man då för att skogsbada på vintern? Ann Dolling gav rådet att ta ett liggunderlag, gräva sig en grop i snön och vila i naturen. Det ger hjärnan möjlighet att återhämta sig.

Efter föreläsningen i Vasakyrkan i samarbete med Medborgarskolan vandrade de styrkta besökarna ut i stadsmiljön kanske för att leta fram sina liggunderlag och söka sig till någon skogsglänta.

Text och foto Anders Perstrand

 

Rulla till toppen