Vi fick nyligen lyssna till Kirsi Abrahamsson, Umeå. Hon berättade att i tonåren var hon mycket intresserad av detektivböcker, och hon blev fascinerad av den värld som beskrevs i dessa böcker och hon drömde om att bli detektiv i vuxen ålder. Men böckerna handlade ju om påhittade detektiver, men de riktiga började redan 1833 i Frankrike och i USA 1850 av Allan Pinkerton, vilket företag fortfarande lever kvar som ett dotterbolag till Securitas AB sedan 2003.

Sitt eget första detektivuppdrag fick Kirsti redan vid 15 år, då hon tillsammans med en vän skulle försöka ta fast jordgubbstjuvar, och därför bevakade bären en natt med ett inte alltför lysande resultat. Inför sin pensionering började hon planera på allvar för att förverkliga sina planer, hon gick på en kurs på Sicilien 2014, deltog på polishögskolans föreläsningar och skaffade sig en mentor från USA. 2016 var hon redo att börja och ordnade ett invigningsparty, där hon fick lämpliga presenter för en blivande detektiv: ett flertal olika typer av förstoringsglas, mörka glasögon där man kan se bakåt m.m. men ingen pipa.

Och sen har det börjat rulla på. Kirsi söker helst internationella uppdrag, för då får man ju resa. Hon berättade lite om sitt arbete, bl.a. ett fall från USA som kan ta flera år att lösa, samt avslutade fall i Norden med nöjda kunder. Hon bedömer att hon själv har de egenskaper som krävs, t.ex. uthållighet och att kunna vänta. Hon har under året firat 2-årsjubileum som detektiv med ett seminarium och uppmanade publiken att starta egna detektivbyråer.

Hon ser ljust på framtiden och tänker nog arbeta i 10 år till och kanske får sitt drömjobb på Sicilien att lösa något maffiarelaterat problem eller får träffa sin mer berömda kollega Leif GW Persson.

Privatdetektiv Kirsi Abrahamsson
Privatdetektiv Kirsi Abrahamsson