Denna dag var bokhandlare Henric Bergner dagens föreläsare. Han hade satt som rubrik på sitt föredrag: Romer mitt ibland oss – en resa i Rumänien.

Som många andra umebor hade han ställt sig frågan hur det kommer sig att unga personer reser hundratals mil till det kalla Västerbotten för att sitta utanför en affär med en pappersmugg och tigga pengar. Han gjorde därför en resa på egen hand tillsammans med barnläkaren Lasse Palmér under våren 2017. Romerna hölls som slavar i Rumänien fram till 1852 då alla frigavs men det fanns inga planer på hur de skulle införlivas i landet. Nazisterna förintade under andra världskriget omkring 1 miljon romer. Henric besökte de romer som var bosatta i Valea Seaca i närheten av den större staden Bakau. År 2011 hade staden 144 000 invånare och är belägen i regionen Moldova vid Karpaterna. Området är mycket vackert och här fanns den svarta jorden, oerhörd bördig. Här bodde omkring 800 romer i ett särskilt område utan vatten och i små och dåligt byggda hus.

Familjerna var stora och under tiden föräldrarna var ute i Europa och tiggde så fick de äldsta syskonen ta hand om sina yngre syskon, och det gjorde de bra. Man besökte ett daghem för barn, som stöddes av Hoppets stjärna/Hjärta till hjärta och här var ledorden: Utbildning, hälsa, jobbskapande och strukturella frågor.

Barnen var otroligt fina och företåndarinnan mycket duktig och bestämd. En måltid serverades. På frågan vad de äldre arbetade med blev svaret att folket har inga jobb utan måste tjäna pengar genom att tigga runt om i många länder i Europa. Henric Bergner avslutade med att säga att utvecklingen går i alla fall framåt men långsamt, och att Uppsala och Berlin är två städer där man lyckats bra med att ta emot romerna.

                                 Henric Bergner
                                                          Henric Bergner