Ett 40-tal medlemmar deltog i ett något annorlunda program längs Ume älvdal som anordnades av Aktiva Seniorer tillsammans med Naturskolan i Umeå. Efter den kalla våren och regn på morgonen samma dag var förutsättningarna inte de allra bästa för en 90 minuters vandring, men två timmar före start slutade regnet och vädret blev allt bättre.

Deltagarna var uppdelade i tre grupper under ledning av Matz Glantz från Naturskolan. Vandringen startade från Backens kyrka och gick längs Häradsvägen fram till Fågeltornet Gran. Under promenaden informerade Matz om stadens tidiga historia med bygget av stenkyrka på 1500-talet och de många kyrkstugorna som låg i backen. Här fanns också ett färjeställe där vägarna gick åt olika håll både på södra och norra sidan om Umeälven. Att länets landhövding och alla hans tjänstemän fanns här på Gran från 1720-1830-talet var kanske en överraskning för deltagarna. Här övernattade också Linné på sin lappländska resa 1732.

Vandringen fortsatte till slut längs Cammererarens gångväg fram till platsen där hamnen en gång låg. Där väntade Hans Lindborg från Naturskolan, som ordnat med en lägereld där deltagarna bjöds på en kaffetår efter en intressant vandring längs Ume Älvdal.