Föreningen Aktiva Seniorer i Umeå är inte bland de äldsta föreningarna i Umeå men ändå firade föreningens sitt 25-årsjubileum denna dag. Föreningen bjöd alla medlemmar på tårta i Vasakyrkan och en stor publik på nära 400 medlemmar köade innan portarna öppnade kl 13 för en timmes fika.

Därefter fick de lyssna till första delen av en historik över föreningen som styrelseledamoten Dag Magnusson sammanställt. Han började med riksförbundets bildande 1989 och dess arbete med stadgar och att ta fram en vision av verksamhetens mål. Därefter övergick han till att redovisa hur Umeåföreningen bildades åren 1991-1992 med dess förste ordförande Artur Åberg som en av eldsjälarna. Medlemsantalet var inte så stort men efter en fusion 1995 med pensionärsföreningen Grupp 60 ökade antalet till nära 300. Bland de första lite udda programpunkterna var en korsordsgrupp samt ett lördagscafé som genomfördes 3 ggr med 1-10 deltagare.

Därefter berättade Dag om föreningens stora sociala engagemang under de första 10-12 åren. 1992 tillverkade medlemmarna världens längsta halsduk, som sedan gjordes om till filtar för barn i Baltikum och rekordet kom in i Guniness rekordbok. Under många år arbetade föreningen med Lars Näsman som primus motor med hjälpsändningar av kläder, skor, leksaker, medicin m.m. till ett barnhem i den ryska staden Taganrog vid Svarta Havet. 1993, 1995 och 1997 sändes med långtradare flera ton till barnhemmet. Dag Magnusson visade packlistor över sändningarna som visade en stor variation av gåvorna. Julkort och teckningar kom sedan från barnen till Umeå som tack, och dessa kort visades nu för första gången för den stora och intresserade publiken. Transporterna kunde vara dramatiska med poliseskort under delar av den långa färden ner till Taganrog.

Dag Magnusson lovade till sist att återkomma till hösten med resten av föreningens intressanta historia fram till dags dato. Programmet avlutades sedan med musik av Lars Enmarks orkester med Bengt Ström på piano, Mats Kyrö på bas och Kia Ingens sång. Programmet upptog låtar som förknippas med Ella Fitzgeralds och Frank Sinatras liv.

Här nedan några foton från jubiléet, markera första fotot så blir det större och du kan med pilarna växla bild och starta bildspelet.