Ett 60-tal medlemmar besökte Brännlands Cider i Vännäsby. Andreas Sundgren-Graniti är grundare och VD för detta företag som startade 2008-2009. Andreas berättade först lite om sig själv och vad han arbetat med tidigare: musiker, studier till kock, köpa en fårfarm eller starta ett ölbryggeri. Men det fanns redan många grabbar i medelåldern som startat egna ölbryggerier, så därför kom tanken att starta ett cideri i stället.

Siktet för Andreas var redan från början att det skulle bli en dryck i världsklass i så fall. Andreas beskrev sedan den invecklade tekniken för att tillverka iscider som det kallas, rätt äppelsort, snabba transporter från södra Sverige, rätt temperatur och rätt syra och många andra komponenter för att det skall bli ett bra cider, och 2012 kom det första flaskan. Sen gäller det att komma in på marknaden och Andreas kunde med stolthet berätta att nu finns hans cider på alla systembolag i Sverige. Ett nytt spännande projekt var att försöka bli självförsörjande på äpplen så därför har man nyligen planterat 1000 plantor av finska, ryska och svenska äppelsorter på Röbäcksdalen.

Han har också inlett ett samarbete med konstnären Ingegerd Råman på Skrufs glasbruk som nu formgivit ett speciellt glas som skall framhäva den fina smaken på dryckerna från Brännlands Cider. Deltagarna tackade slutligen Andreas för ett intressant besök med en välförtjänt applåd. Besöket på cideriet kombinerades med lunch på Vännäs hotell.