Vart är vi på väg? Allting var bättre förr - tycker vi som är seniorer! Alla möten och träffar är inställda. Vi saknar våra vänner där vi kunde snackas vid, fika, mötas och bestämma träff till kommande veckor! Jazzstudion, Fika på Väven, Swingcafé, Littfest, Jazzfestivalen och många andra mötesplatser är stängda och locket på. Föreningslivet, som för många av oss är en grundbult, har ställt in alla möten. För mig känns det ödsligt! Vad gör vi i stället? Jo, vi ser fram mot goda middagar med smakfulla drycker - och inte bara på lördag, utan nu finns det fler dagar att njuta på. Därför skapar vi en veckomeny, min hustru och jag, som är snäppet högre än den brukar vara.

Nu ska vi gå och handla? Vi går och gynnar den lokala handeln i Umeå centrum med en dramatenvagn i släptåg. Det blir mycket nu att dra hem! Hylla efter hylla och efter mycket plock, står vi till slut vid kassan där jag lyfter upp allt på bandet för att sedan betala. Alldeles bakom mig står en ung dam på mindre än en halv meters avstånd och lägger upp sina varor. Jag säger till henne: “Ursäkta, men vi måste hålla avstånd”! Hon svarar med hög- och uppretad röst: “Snabba dig gubbe, jag har inte tid att stå här hela dagen”! Väl hemma med dramaten och när vi lägger in maten i kylen, så funderar jag om jag gjorde något fel vid kassan och när vi handlade? Självklart ska vi inte handla där det är mycket folk? Är det bättre att gå tidigare på dagen - eller kanske senare? Vi ska inte stå i en kassa där folk är stressade och trängs? Vi måste tänka på att visa hänsyn till varandra och hålla avstånd och tänka på Coronasmittan!

Samtidigt väcks också några minnen från min uppväxt som barn i Gällivare. Min farmor, som alltid hade kloka tankar och synpunkter på det mesta, sa en gång något som nu väcks till liv!

 “Tänk den gång då du en tanke tänker på den som aldrig en tanke tänkt,
så när du tänker, tänk på vad du tänker så din tanke ej bliver oförtänkt”!

Det får bli min och hustruns tankeväckare när vår nästa shoppingtur i centrum blir aktuell och att alla kanske inte tänker på att hålla avstånd till andra! Tänk på det! Tankar från Willy Brändström!