I vår serie i tre avsnitt med föreläsare med förnamnet Anders hade turen på senaste träffen på Vasakyrkan i Umeå kommit till Anders Isaksson. Tidigare medverkande i år har varit Anders Lindqvist och Anders Lidman.

Anders Isaksson berättade med stor inlevelse om de asagudar som hade gett namn åt olika kvarter i centrala Umeå. Hans fiffiga agenda bestod av Ulf Peder Olrogs sång Schottis på Valhall och där spelade dragspelaren Sten-Åke Ringlöv till allsången. Tyvärr kunde inte alla i den fulltaliga publiken hänga med i den otydliga texten på filmduken längst framme i kyrkan. Sången blev därför starkast när man kom till den kända refrängen ”Opp och hoppa, Tor”.

Det var verkligen häpnadsväckande att höra Anders Isakssons vanvördiga och spirituella skrönor om den enögde Oden, åskguden Tor, Freja, Brage, Idun, Balder och Skade och alla de andra i Valhall som enligt föreläsaren hade huserat här i stadens centrum. Höder han hade hiskelig hicka som Balder botade med ingefärsdricka som Olrog diktade med utmärkta bokstavsrim. Publiken ombads att vid tillfälle lyfta blicken och kolla lite extra på Balders horn vid Rådhustorget.

Text och foto Anders Perstrand

Anders Isaksson och Sten-Åke Ringlöv
Anders Isaksson och Sten-Åke Ringlöv
Kvarteret Balder
Kvarteret Balder