Rodd med snodd hos Aktiva Seniorer

Vi gästades vid senaste träffen på Vasakyrkan i Umeå av Sofia Eriksson som hade valt rubriken ”Rörelserikedom för seniorer” för sitt program. Hon är friskvårdskoordinator på Navet Friskvård och propagerade för det undergörande pillret Träning. Många viktiga funktioner behåller man genom att träna. Vi stärker balansen, minskar fallrisken och även vikten samt orkar mer.

Sofia Eriksson tipsade om många enkla sätt att träna i vardagslivet exempelvis resa sig och sätta sig, stå på ett ben, ta sig upp från liggande till stående, knäböjningar, gå i trappor och bära matkassar från affären. Hon uppmanade alla att försöka vara självständiga i vardagslivet så länge som möjligt.

Sofia tog sedan upp tre frivilliga ur den fulltaliga publiken på podiet för att visa några inte så svåra övningar. Till många rörelser kan man använda elastiska band. En av de mer effektiva övningarna heter ”Stående rodd med gummiband” som satte balans och styrka på prov. Hon hävdade med bestämdhet att en tränad 80-åring kan vara lika stark som en otränad 30-åring.

Text och bild: Anders Perstrand

Sofia Eriksson
Sofia Eriksson