Från Lester till Dexter
Denna eftermiddag medverkade en jazzig kvartett under ledning av Per-Olav Moritz. Han hade sammanställt ett intressant program med idel kända jazzmusiker på saxofon. Per-Olav själv hade med sig altsaxen, tenorsaxen och barytonsaxen och i kompet var Bengt Ström på piano, kontrabasisten Bengt-Åke Armélius och batteristen Sten Öberg. Alla i kvartetten fick bra utrymme för egna soloinsatser. Speciellt spännande var solona i Paul Desmonds Take Five som är skriven i 5/4-dels takt.

Per-Olav Moritz presenterade de olika saxofonisterna och deras musikstilar samt även lite grann om deras liv och leverne. Många av dem dog unga efter ett hårt liv men exempelvis Sonny Rollins är fortfarande en uppskattad och aktiv musiker i en ålder av 88 år. Att denne tillhör jazzens största ekvilibrister på sitt instrument och är en av dess största improvisatörer, kunde Per-Olav berätta för publiken i den nästan fullsatta kyrkolokalen.

Programtiteln ”Från Lester till Dexter” syftar förstås på Lester Young och Dexter Gordon. Mellan dessa storheter visades bilder till musik av Ben Webster, John Coltrane, Paul Desmond, Stan Getz, Charlie Parker och Gerry Mulligan. Sten Öberg kunde komplettera med att han vid flera tillfällen hade haft förmånen att få spela tillsammans med några av de nämnda saxofonisterna. I denna illustra skara återfinns även Lars Gullin som förutom barytonsax trakterade piano. Gullins komposition Danny´s Dream var förstås med och som exempel på Stan Getz valdes Ack Värmeland du sköna.

Nu kan musikerna och en nöjd publik se fram emot sommaren den sköna.

Text och foto: Anders Perstrand

P O Moritz kvartett
P O Moritz kvartett
P O Moritz kvartett
P O Moritz kvartett
P O Moritz kvartett
P O Moritz kvartett