Aktiva Seniorer Umeå

Från fäbodpsalm till midnattssol 

Vasakyrkan i Umeå var spelplatsen när Contemporary Quartet gav konsert. Aktiva Seniorers nya ordförande Kerstin Fahlman Nord hälsade välkommen till vårterminens sista medlemsträff och kungjorde dagens programstart med en klämtning i kyrkans klocka. Då hördes spröda flöjttoner bakom kulisserna - en fin tolkning av Gammal fäbodpsalm på tin whistle.

 Aktiva Seniorer hade lyckats engagera denna kvartett ledd av trummisen Lars Enmark med Bengt Ström på piano och Mats Kyrö på elbas. Den fjärde medlemmen var Leif Hellman på klarinett och altsaxofon. Denne är känd som klarinettist i Kungliga Hovkapellet och har varit klarinett- och kammarmusik-lärare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Leif Hellman hade satt ihop programmet som innehöll folkmusik, visor, klassiskt och swing för att presentera klarinettens breda omfång. Några satser ur Mozarts klarinettkvintett i A-dur spelade Leif Hellman med förinspelad bakgrund inför kompledig trio och imponerad publik. I de mer svängiga jazznumren från exempelvis Charlie Parkers repertoar kom altsaxen väl till pass.

Presentationerna varvades med glimtar från musiklivet i Sverige och i stora vida världen. Leif kunde berätta om jazzpianisten Erroll Garners fantastiska höger- och vänsterhänder. Denne kunde skriva sitt förnamn och efternamn samtidigt med båda händerna! Onödigt. Evert Taube fick vara med i ett stämningsfullt potpurri med Så skimrande var aldrig havet och Nocturne.

 Inför sista låten The midnight sun never sets av Quincy Jones berättade Leif Hellman om gitarristen och humoristen med stenansiktet Rune Gustafsson, som hade översatt låten till underfundiga ”I midnattssolens land går jag ensam hand i hand”. Musikerna var inte svårlockade till extranummer så det blev ett vackert potpurri med There will never be another you och What a wonderful world.

Text och foto: Anders Perstrand