Aktiva Seniorer Umeå

Äldreboenden övervakas

Det komplicerade ämnet för den senaste träffen med Aktiva Seniorer i Vasakyrkan var ”Åldrande i immunförsvar och hur vi bidrar till folkhälsomyndighetens vaccinrekommendationer.”

Det var docenten Mattias Forsell i immunologi som fick rycka in som ersättare för den inplanerade föreläsningen i ett annat ämne. Han berättade sakkunnigt om Immunsystemet och hur det svarar på infektioner. Han visade även den trösterika bilden från förloppet infektion - sjukdom - frisk. I det läget har kroppen byggt upp ett minne som kommer till användning vid nästa infektion. En förkylning är en process på sju dagar. Har man haft en sjukdom så får man den sällan igen. Vid en andra exponering reagerar immunsystemet.

Louis Pasteur utvecklade 1885 ett vaccin mot rabies. En vaccination skapar ett minne som sedan skyddar kroppen. I vår tid har som bekant vaccin utvecklats om SARS-CoVid. Anmärkningsvärt är att vaccinet mot andra vågen kunde skapas på endast 20 dagar.

Mattias Forsell uppehöll sig även kring varför man studerar äldre i samband med infektion och vaccination. Särskilda boenden är så kallade ”hot spots” för infektioner. Det pågår nämligen immunologisk övervakning på 114 äldreboenden runt om i Sverige.

 Programmet avslutades med en intensiv frågestund där många i den fulltaliga publiken ville få mer klarhet i exempelvis smitta, calmetten, baciller, bakterier och virus.

Text 0ch foto: Anders Perstrand

Småskalig kammarjazz

Med Count Basies låt Jive At Five från 1952 stampade swinggruppen Jazzå igång sitt program. Den fulltaliga publiken i Vasakyrkan bjöds på mjuk och behaglig kammarjazz utan trummor med sättningen elgitarr, elbas och sång.

Jazzå består av Maud Sparrman sång, Håkan Törnström elgitarr och sång samt Harry Hallén på 5-strängad elbas. Förutom kända swinglåtar blev det även lite bossanova och samba med utsökta soloinpass på gitarr. Duettsången i I´m Beginning To See The Light klingade bra.

Håkan Törnström hade botaniserat i The American Songbook och framförde låten There will never be another you med både sång och gitarrsolo. Maud kvitterade med sin tolkning av C´est si bon på franska.

Bandet tackade för sig med Lill Lindfors kända Musik ska byggas utav glädje.