Aktiva Seniorer Umeå

Föreningen hade denna dag föreningsstämma i Umeå och ca 25 medlemmar hade samlats i Vasakyrkan. Innan stämman spelade och sjöng sex st elever från Midgårdsskolans musiklinjer. Repertoaren var vald så att den passade även aktiva seniorer: Mamma Mia från 1975, Mrs Robinson från 1968 och In other words I love you.

Willy Brändström valdes till ordförande och Ann-Mari Sund Lundberg som sekreterare för föreningsstämman. Av verksamhetsberättelsen framgick att antalet medlemmar har minskat till 616 men att tillströmningen av medlemmar på mötena har varit mycket bra. 16 olika aktiviteter har genomförts under året, varav 5 musikprogram, 9 föredrag samt 1 modevisning. Verksamheten sker i samarbete med Medborgarskolan. Resultat- och balansräkning presenterades och efter att revisorernas berättelse upplästs beviljades styrelsen ansvarsfrihet.

Därefter skedde val av ledamöter till bl.a. styrelsen, som nu består av Willy Brändström ordförande, Stina Carlson, Kerstin Fahlman Noord, Ann-Mari Sund Lundberg, Lennart Jareman, Karin Bodén, Anders Perstrand, IngaLis Ulvenfalk samt 2 nyvalda: Ingrid Robertsson och Gunborg Hammarström. Två ledamöter avslutade sina uppdrag, nämligen Inger Nilsson och Margaretha Antonson efter 4 resp. 2 år i styrelsen och tackades med blommor. Dag Magnusson fortsätter som adjungerad till styrelsen.

Efter föreningsstämman avslutades dagen med kaffe och fikabröd.

Text och foto: Dag Magnusson

Margaretha Antonson, Kerstin Fahlman Noord, Ann Mari Sund Lundberg och Willy Brändström
Margaretha Antonson, Kerstin Fahlman Noord, Ann Mari Sund Lundberg och Willy Brändström
Elever från Midgårdsskolans musiklinjer 
Elever från Midgårdsskolans musiklinjer
Margaretha Antonson och Inger Nilsson avgick från styrelsen
Margaretha Antonson och Inger Nilsson avgick från styrelsen

Vad är en framtidsfullmakt? Hur är arvsordningen? Vad ska ett testamente innehålla? Var och hur ska man förvara dessa handlingar? Sådana angelägna frågor belystes vid senaste träffen. Den som visste mycket om detta var juristen Per Bergmark från företaget Familjens Jurist.

Inte nog med att ämnet är krångligt. Föredragshållaren drabbades av krångel med bildvisningen och dessutom inledningsvis krångel med högtalaranläggningen. Den fulltaliga publiken fick föreställa sig de illustrativa bilder som var tänkta.

 I juli 2017 trädde lagen om framtidsfullmakt i kraft. Den gör det möjligt att planera rent juridiskt för sin förestående bortgång och kanske en svår sjukperiod dessförinnan. En framtidsfullmakt är ett personligt alternativ till god man och förvaltare. På ett mycket sakkunnigt och medryckande sätt kunde Per Bergmark orera kring dessa juridiska klurigheter.

Åhörarna fick rådet att hos någon jurist boka tid för kostnadsfri så kallad livsbesiktning. Där får man veta vilka juridiska skydd man behöver. Då erbjuds också en analys hur man kan säkra sin framtid ur ett juridiskt perspektiv.

Efter en avslutande intensiv frågestund blev det fullkomlig huggsexa vid bordet på scenen där det fanns informativa broschyrer att hämta. Det är verkligen på tiden att man tänker på framtiden.

Text och foto: Anders Perstrand

Per Bergmark
Per Bergmark

 

I vår serie i tre avsnitt med föreläsare med förnamnet Anders hade turen på senaste träffen på Vasakyrkan i Umeå kommit till Anders Isaksson. Tidigare medverkande i år har varit Anders Lindqvist och Anders Lidman.

Anders Isaksson berättade med stor inlevelse om de asagudar som hade gett namn åt olika kvarter i centrala Umeå. Hans fiffiga agenda bestod av Ulf Peder Olrogs sång Schottis på Valhall och där spelade dragspelaren Sten-Åke Ringlöv till allsången. Tyvärr kunde inte alla i den fulltaliga publiken hänga med i den otydliga texten på filmduken längst framme i kyrkan. Sången blev därför starkast när man kom till den kända refrängen ”Opp och hoppa, Tor”.

Det var verkligen häpnadsväckande att höra Anders Isakssons vanvördiga och spirituella skrönor om den enögde Oden, åskguden Tor, Freja, Brage, Idun, Balder och Skade och alla de andra i Valhall som enligt föreläsaren hade huserat här i stadens centrum. Höder han hade hiskelig hicka som Balder botade med ingefärsdricka som Olrog diktade med utmärkta bokstavsrim. Publiken ombads att vid tillfälle lyfta blicken och kolla lite extra på Balders horn vid Rådhustorget.

Text och foto Anders Perstrand

Anders Isaksson och Sten-Åke Ringlöv
Anders Isaksson och Sten-Åke Ringlöv
Kvarteret Balder
Kvarteret Balder

På vårt möte i Vasakyrkan denna eftermiddag gästades föreningen av en nybliven pensionär. Det var Anders Lidman som beskrev sig som före detta ortnamnshandläggare på kommunens fastighetskontor.

Det blev en intressant timme för publiken i den nästan fullsatta lokalen. Anders Lidman berättade mycket sakkunnigt om hur man tänker när man sätter namn på kvarter, byggnader, gator och torg. Det var dock inte lätt att känna igen sig på de gamla kartorna från stadens tidigare historia.

 Det gäller att tillämpa god ortnamnssed när man väljer bland de olika kategorierna med exempelvis historisk anknytning. Namnen ska vara unika samt lätta att skriva och uppfatta. Inom bostadsområdena bör man hålla sig till ett tema. Anders Lidman gav flera exempel på namn på gator och kvarter på Berghem, Ersboda, Teg, Grubbe/Grisbacka och Tomtebo. Ska efterleden vara gatan, vägen, backen, gränden, stråket, esplanaden, tået etc.

Man bör inte namnge gator eller torg efter levande personer. Ett undantag finns faktiskt och det är Gösta Skoglunds väg på universitetsområdet. Det kunde bli problematiskt vid kommunsammanslagningar om gatorna råkade ha samma namn, men det gick oftast att justera till. De Aktiva Seniorerna fick verkligen något att grunna över på hemvägen.

Gatunamn med Anders Lidman
Gatunamn med Anders Lidman

Text och foto Anders Perstrand

Folkligt, festligt, fullsatt var det i god tid vid senaste onsdagsträffen i Vasakyrkan. Där berättade bjurholmaren Anders Lindqvist mycket initierat och smått raljerande om bygdens berömde son Verner Öhlund som gjorde en enastående karriär i Amerika under namnet Warner Oland.

Denne mångsidige man var född 1879 i Nyby utanför Bjurholm och dog 1938 i Stockholm. Vid 13 års ålder åkte han till USA och sedermera efter några år inom teatervärlden hamnade han i filmbranschen. Där passade hans mongoliska utseende med tunga ögonlock och höga kindknotor mycket bra för olika skurkroller. Men så småningom fick han spela detektiven Charlie Chan i 16 filmer där han med utomordentlig skarpsinnighet naturligtvis lyckades lösa komplicerade mordhärvor.

Anders Lindqvist hade framgångsrikt forskat fram fakta om Warner Oland och visade många exempel på typiska filmaffischer från denne hjältes karriär. Många kända motspelerskor mötte han i filmvärlden. Vad sägs om sådana ikoner som Sarah Bernhardt, Marlene Dietrich och Greta Garbo. Intressanta var också bilderna från Verners besök i hembygden. På kyrktrappan i Bjurholm var hela släkten samlad i bild. Däremot gjorde Warner Oland ingen succé med sina engelska översättningar av kvinnohataren August Strindbergs skådespel Fadren och Fröken Julie.

Text och foto: Anders Perstrand

Anders Lindqvist berättade om Warner Oland
Anders Lindqvist berättade om Warner Oland
Olands rollfigur Charlie Chan
Olands rollfigur Charlie Chan

Aktiva Seniorer har avslutat höstterminens program i Vasakyrkan med besök av Umeå Manskör. Dirigent och pianist var Rolf Skärfstad och solist Anders Perstrand. Kören bestod denna dag av 17 välklädda herrar, som under ca 45 minuter underhöll ett rekordstort antal medlemmar i Föreningen Aktiva Seniorer, ca 400 st.

Programmet var anpassat till den stundande julhelgen och innehöll både andliga och profana sånger. Redan vid den tredje sången Jul jul strålande jul med musik av Gustaf Nordqvist infann sig den rätta julstämningen. I psalmen Nu tändas tusen juleljus var Anders Perstrand försångare och den stora publiken förstärkte då manskören. Några profana sånger fanns också med i programmet, bl.a. Vintergatan av Jules Sylvain från 1927 och sången Bella Notte från 1955, välkänd av många från julaftonens TV-program.

Manskören överraskade till sist publiken med sitt slutnummer, som nog ingen hört framföras av en manskör, nämligen den finstämda och allvarliga sången Jag och min far av Olle Ljungström från 1998. Mera känd är Magnus Ugglas omtolkning 2012 av låten, som sedan låg på Svensktoppen i mer än tre år.

Dagen avslutades därefter med ett lotteri med presentkort som vinster.
Text och foto: Dag Magnusson

Anders Perstrand och Umeå manskör
Anders Perstrand och Umeå manskör
Fullsatt i Vasaakyrkan
Fullsatt i Vasakyrkan
Fullsatt i Vasakyrkan
Fullsatt i Vasakyrkan
Ca 400 medlemmar lyssnade till Umeå manskör
Ca 400 medlemmar lyssnade till Umeå manskör

 

 

 

 

Fler artiklar...