Aktiva Seniorer Umeå

Liksom för många andra föreningar blev årsmötet för Aktiva Seniorer i Umeå corona-anpassat och således lite eljest. Alla medlemmar hade i god tid fått nödvändiga årsmöteshandlingar och kunde skicka in sina röstsedlar med betalt porto. Årsstämmans formalia avhandlades av munskyddsförsedd styrelse i Odd Fellow-lokalen.

Verksamheten avbröts abrupt efter endast fem aktiviteter. Sedan förra årets föreningsstämma i mars 2020 har Aktiva Seniorer varit passiva pensionärer utan de populära programmen i Vasakyrkan.

Vid föreningsstämman omvaldes styrelsen som även fortsättningsvis leds av ordförande Willy Brändström. Övriga i styrelsen är Stina Carlson, Ann-Mari Sund Lundberg, Kerstin Fahlman Noord, Anders Perstrand, IngaLis Ulvenfalk, Karin Bodén, Ingrid Robertsson och Gunborg Hammarström.

Styrelsen för Aktiva Seniorer i Umeå hoppas kunna återuppta verksamheten under hösten.

Föreningsstämma 210325      Föreningsstämma 210325
Föreningsstämma 210325                                                                       

Text och foto: Anders Perstrand, Umeå

Vart är vi på väg? Allting var bättre förr - tycker vi som är seniorer! Alla möten och träffar är inställda. Vi saknar våra vänner där vi kunde snackas vid, fika, mötas och bestämma träff till kommande veckor! Jazzstudion, Fika på Väven, Swingcafé, Littfest, Jazzfestivalen och många andra mötesplatser är stängda och locket på. Föreningslivet, som för många av oss är en grundbult, har ställt in alla möten. För mig känns det ödsligt! Vad gör vi i stället? Jo, vi ser fram mot goda middagar med smakfulla drycker - och inte bara på lördag, utan nu finns det fler dagar att njuta på. Därför skapar vi en veckomeny, min hustru och jag, som är snäppet högre än den brukar vara.

Nu ska vi gå och handla? Vi går och gynnar den lokala handeln i Umeå centrum med en dramatenvagn i släptåg. Det blir mycket nu att dra hem! Hylla efter hylla och efter mycket plock, står vi till slut vid kassan där jag lyfter upp allt på bandet för att sedan betala. Alldeles bakom mig står en ung dam på mindre än en halv meters avstånd och lägger upp sina varor. Jag säger till henne: “Ursäkta, men vi måste hålla avstånd”! Hon svarar med hög- och uppretad röst: “Snabba dig gubbe, jag har inte tid att stå här hela dagen”! Väl hemma med dramaten och när vi lägger in maten i kylen, så funderar jag om jag gjorde något fel vid kassan och när vi handlade? Självklart ska vi inte handla där det är mycket folk? Är det bättre att gå tidigare på dagen - eller kanske senare? Vi ska inte stå i en kassa där folk är stressade och trängs? Vi måste tänka på att visa hänsyn till varandra och hålla avstånd och tänka på Coronasmittan!

Samtidigt väcks också några minnen från min uppväxt som barn i Gällivare. Min farmor, som alltid hade kloka tankar och synpunkter på det mesta, sa en gång något som nu väcks till liv!

 “Tänk den gång då du en tanke tänker på den som aldrig en tanke tänkt,
så när du tänker, tänk på vad du tänker så din tanke ej bliver oförtänkt”!

Det får bli min och hustruns tankeväckare när vår nästa shoppingtur i centrum blir aktuell och att alla kanske inte tänker på att hålla avstånd till andra! Tänk på det! Tankar från Willy Brändström!

Föreningen hade denna dag föreningsstämma i Umeå och ca 25 medlemmar hade samlats i Vasakyrkan. Innan stämman spelade och sjöng sex st elever från Midgårdsskolans musiklinjer. Repertoaren var vald så att den passade även aktiva seniorer: Mamma Mia från 1975, Mrs Robinson från 1968 och In other words I love you.

Willy Brändström valdes till ordförande och Ann-Mari Sund Lundberg som sekreterare för föreningsstämman. Av verksamhetsberättelsen framgick att antalet medlemmar har minskat till 616 men att tillströmningen av medlemmar på mötena har varit mycket bra. 16 olika aktiviteter har genomförts under året, varav 5 musikprogram, 9 föredrag samt 1 modevisning. Verksamheten sker i samarbete med Medborgarskolan. Resultat- och balansräkning presenterades och efter att revisorernas berättelse upplästs beviljades styrelsen ansvarsfrihet.

Därefter skedde val av ledamöter till bl.a. styrelsen, som nu består av Willy Brändström ordförande, Stina Carlson, Kerstin Fahlman Noord, Ann-Mari Sund Lundberg, Lennart Jareman, Karin Bodén, Anders Perstrand, IngaLis Ulvenfalk samt 2 nyvalda: Ingrid Robertsson och Gunborg Hammarström. Två ledamöter avslutade sina uppdrag, nämligen Inger Nilsson och Margaretha Antonson efter 4 resp. 2 år i styrelsen och tackades med blommor. Dag Magnusson fortsätter som adjungerad till styrelsen.

Efter föreningsstämman avslutades dagen med kaffe och fikabröd.

Text och foto: Dag Magnusson

Margaretha Antonson, Kerstin Fahlman Noord, Ann Mari Sund Lundberg och Willy Brändström
Margaretha Antonson, Kerstin Fahlman Noord, Ann Mari Sund Lundberg och Willy Brändström
Elever från Midgårdsskolans musiklinjer 
Elever från Midgårdsskolans musiklinjer
Margaretha Antonson och Inger Nilsson avgick från styrelsen
Margaretha Antonson och Inger Nilsson avgick från styrelsen

Vad är en framtidsfullmakt? Hur är arvsordningen? Vad ska ett testamente innehålla? Var och hur ska man förvara dessa handlingar? Sådana angelägna frågor belystes vid senaste träffen. Den som visste mycket om detta var juristen Per Bergmark från företaget Familjens Jurist.

Inte nog med att ämnet är krångligt. Föredragshållaren drabbades av krångel med bildvisningen och dessutom inledningsvis krångel med högtalaranläggningen. Den fulltaliga publiken fick föreställa sig de illustrativa bilder som var tänkta.

 I juli 2017 trädde lagen om framtidsfullmakt i kraft. Den gör det möjligt att planera rent juridiskt för sin förestående bortgång och kanske en svår sjukperiod dessförinnan. En framtidsfullmakt är ett personligt alternativ till god man och förvaltare. På ett mycket sakkunnigt och medryckande sätt kunde Per Bergmark orera kring dessa juridiska klurigheter.

Åhörarna fick rådet att hos någon jurist boka tid för kostnadsfri så kallad livsbesiktning. Där får man veta vilka juridiska skydd man behöver. Då erbjuds också en analys hur man kan säkra sin framtid ur ett juridiskt perspektiv.

Efter en avslutande intensiv frågestund blev det fullkomlig huggsexa vid bordet på scenen där det fanns informativa broschyrer att hämta. Det är verkligen på tiden att man tänker på framtiden.

Text och foto: Anders Perstrand

Per Bergmark
Per Bergmark

 

I vår serie i tre avsnitt med föreläsare med förnamnet Anders hade turen på senaste träffen på Vasakyrkan i Umeå kommit till Anders Isaksson. Tidigare medverkande i år har varit Anders Lindqvist och Anders Lidman.

Anders Isaksson berättade med stor inlevelse om de asagudar som hade gett namn åt olika kvarter i centrala Umeå. Hans fiffiga agenda bestod av Ulf Peder Olrogs sång Schottis på Valhall och där spelade dragspelaren Sten-Åke Ringlöv till allsången. Tyvärr kunde inte alla i den fulltaliga publiken hänga med i den otydliga texten på filmduken längst framme i kyrkan. Sången blev därför starkast när man kom till den kända refrängen ”Opp och hoppa, Tor”.

Det var verkligen häpnadsväckande att höra Anders Isakssons vanvördiga och spirituella skrönor om den enögde Oden, åskguden Tor, Freja, Brage, Idun, Balder och Skade och alla de andra i Valhall som enligt föreläsaren hade huserat här i stadens centrum. Höder han hade hiskelig hicka som Balder botade med ingefärsdricka som Olrog diktade med utmärkta bokstavsrim. Publiken ombads att vid tillfälle lyfta blicken och kolla lite extra på Balders horn vid Rådhustorget.

Text och foto Anders Perstrand

Anders Isaksson och Sten-Åke Ringlöv
Anders Isaksson och Sten-Åke Ringlöv
Kvarteret Balder
Kvarteret Balder

På vårt möte i Vasakyrkan denna eftermiddag gästades föreningen av en nybliven pensionär. Det var Anders Lidman som beskrev sig som före detta ortnamnshandläggare på kommunens fastighetskontor.

Det blev en intressant timme för publiken i den nästan fullsatta lokalen. Anders Lidman berättade mycket sakkunnigt om hur man tänker när man sätter namn på kvarter, byggnader, gator och torg. Det var dock inte lätt att känna igen sig på de gamla kartorna från stadens tidigare historia.

 Det gäller att tillämpa god ortnamnssed när man väljer bland de olika kategorierna med exempelvis historisk anknytning. Namnen ska vara unika samt lätta att skriva och uppfatta. Inom bostadsområdena bör man hålla sig till ett tema. Anders Lidman gav flera exempel på namn på gator och kvarter på Berghem, Ersboda, Teg, Grubbe/Grisbacka och Tomtebo. Ska efterleden vara gatan, vägen, backen, gränden, stråket, esplanaden, tået etc.

Man bör inte namnge gator eller torg efter levande personer. Ett undantag finns faktiskt och det är Gösta Skoglunds väg på universitetsområdet. Det kunde bli problematiskt vid kommunsammanslagningar om gatorna råkade ha samma namn, men det gick oftast att justera till. De Aktiva Seniorerna fick verkligen något att grunna över på hemvägen.

Gatunamn med Anders Lidman
Gatunamn med Anders Lidman

Text och foto Anders Perstrand

Fler artiklar...