Aktiva Seniorer Umeå

Efter en händelserik termin avslutade Aktiva Seniorer våren med en tvåtimmars busstur runt Umeå i strålande solsken mellan spirande björkar. Under sakkunnig ledning av Kristina Hammarström från Umeå Guideförening gick färden runt nästan alla stadsdelar med början och slut på Operaplan.

 Det blev först en 400 års dos intressant historia i centrum med stadens grundande, förstörelse, återuppbyggnad och utveckling. Sedan bar det iväg till de andra stadsdelarna. Efter Backen, Umedalen, Klockarbäcken, Haga, sjukhus- och universitetsområdet, Tomtebo, Ålidhem, Öbacka, Strandgatan och Teg gick det nästan runt i huvudet för mången deltagare. Det är otroligt hur mycket staden har vuxit bara under vår livstid och mer blir det med tanke på alla byggkranarna här och var.

 Text och bild: Anders Perstrand

                              Chauffören Kennet rattade runt Umeå efter guiden Kristina Hammarströms anvisningar.

 

Huden åldras

Aktiva Seniorer gästades nyligen av professor emeritus Bernt Stenberg som föreläste om hudens åldrande. Vasakyrkan var välbesökt denna eftermiddag av medlemmar med olika stadier av åldrande hud.

Hudens åldrande har både inre och yttre orsaker. Om man vill se hur en opåverkad åldrad hud är så kan man kolla baken. Den har normalt inte solats. Bernt Stenberg visade exempel på förekommande hudåkommor och berättade speciellt om vådan av att ägna sig åt alltför mycket solande. Solskenet kan verkligen ställa till en hel del besvär. Ett gott råd är att skydda sig med krämer eller kläder särskilt mellan klockan 10 och 14 på soliga dagar. Något att tänka på inför den stundande sommaren.

 Frågestunden efter föreläsningen blev ganska intensiv med många funderingar från den intresserade publiken om prickar och födelsemärken.

 Text och foto: Anders Perstrand