Den 27 september 2017 var  Jan-Erik Andersson från polisen I Umeå och informerade våra medlemmar och gav tips hur man kan skydda sina viktigaste informationer. Här nedan finns en färsk  artikel hur du skall göra.

Skydda dina kortuppgifter


Att handla på nätet har många fördelar och är i regel säkert. Men var försiktig – antalet nätbedrägerier fortsätter att öka trots att kortföretagen ökar säkerheten. Här nedan följer tips kring vad du kan tänka på för att du ska handla säkrare på nätet.


Tips för att skydda dina kortuppgifter
ƒ ƒ
Handla på sidor som har 3D Secure (säkerhetslösning för kortbetalning på nätet).
ƒ ƒ
Lämna aldrig ut dina koder eller kortuppgifter på begäran via mejl, telefon eller sms. Inte heller om den som kontaktar dig utger sig för att vara från banken. Kontrollring tillbaka!
ƒ ƒ
Handla inte på osäkra webbsidor. Välj hellre de som har 3D Secure.
ƒ ƒ
Hör med din bank om vilka säkerhetslösningar de har för dina bankkort.
ƒ ƒ
Förvara dina kortuppgifter säkert, och inte pinkoden tillsammans med kortet.
ƒ ƒ
Spara inte kortuppgifter på e-handelssidor eller i appar.


Checklista för ditt kort
ƒ ƒ
Har du förlorat ditt bankkort eller om olovliga köp gjorts på kortet, kontakta omedelbart din bank, spärra kortet och gör en polisanmälan.
ƒ ƒ
Använd bankens säkerhetslösning för ditt bankkort och sätt spärr för internetköp. Öppna spärren när du vill näthandla och stäng den sedan igen.
ƒ ƒ
Använd ett särskilt kort när du vill handla på nätet. På så vis kan du begränsa summan som finns på kortet. Alternativt använd ett kreditkort.
ƒ ƒ
Beställer du nytt bankkort, håll extra koll på posten de kommande dagarna. Har du möjlighet att ha lås på brevlådan försvårar du för bedragaren att fiska upp kort och pinkod när de skickats till dig.